Linkuri accesibilitate

Integrare europeană și cooperare selectivă în cadrul CSI


Iurie Leancă
Iurie Leancă

Ministrul de externe Iurie Leancă: „Dacă se dezvoltă după calapodul UE se pot imagina aranjamente în cadrul CSI pe care țările membre le pot aborda la viteze diferite”

Iurie Leancă: „Salut această atitudine şi această abordare a colegilor noştri de la Moscova. E foarte important, atunci când ne propunem obiective şi suntem atât de insistenţi în realizarea lor, să nu creăm, bineînţeles, suspiciuni sau anumite disensiuni între noi şi partenerii noştri importanţi. Moscova rămâne a fi o ţară foarte importantă, de viziunea ei depind anumite evoluţii regionale, pe plan continental şi, bineînţeles, că mă bucur foarte mult să constatăm această atitudine favorabilă. Dar nu cred că doar ăsta este motivul. Fiindcă nu avem frontieră comună cu Federaţia Rusă, dar Federaţia Rusă deja îşi are frontiera sa directă cu Uniunea Europeană, prin Ţările Baltice.”

Europa Liberă: Totuşi, integrarea în UE şi rămânerea în cadrul CSI este una incompatibilă?

Iurie Leancă: „Deocamdată noi suntem într-o fază de cooperare cu Uniunea Europeană. La fel, suntem în proces de cooperare şi cu CSI-ul. Dar s-a spus foarte tranşant, şi sper că rămâne a fi un obiectiv, care nu generează disensiuni, dezbateri. Ci unul, care ne uneşte pe toţi, pe cei din Alianţă, dar şi pe oponenţii noştri politici, mă refer la Partidul Comuniştilor. Bineînţeles, că ne interesează foarte mult să trecem pe faza de integrare. Integrarea în Uniunea Europeană înseamnă, că ni se va recunoaşte foarte clar această perspectivă europeană şi vom deveni automat, în momentul în care începem integrarea, ţară candidată. Asta mi-aş dori foarte mult şi urmează să evaluăm şi să analizăm minuţios propunerile, prezentate de colegii noştri de la Moscova. Să vedem, pe ce segmente suntem interesaţi, pe ce segmente suntem mai puţin interesaţi. Dacă domnul Şuvalov a zis că CSI-ul ar vrea să-l dezvolte pe potriva şi după calapodul Uniunii Europene, păi e suficient să vă aduc aminte că în Uniunea Europeană există aşa-zisa abordare de diferită viteză. În sensul, că nu toate cele 27 ţări membre participă la toate aranjamentele în cadrul Uniunii Europene. De exemplu, nu toate participă la aranjamentele Schengen. Irlanda şi Marea Britanie nu participă. Şi mai puţine ţări participă la aranjamentele euro. Deci, nu toate au această valută euro. Exact aşa, eventual, am putea să avem o atitudine selectivă în cadrul CSI-ului, dar care nu ar trebui sub nici o formă să împiedice angajamentele noastre, curente şi viitoare, în raport cu Uniunea Europeană. Pentru acest motiv avem nevoie de mai multă expertiză. Mai mult know-how în ceea ce înseamnă aceste viitoare angajamente în raport cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Veţi merge la Moscova?

Iurie Leancă: „Bineînţeles că voi merge. Am stabilit de principiu, cu colegii noştri de la Moscova, că în luna mai, cred că în a doua jumătate, voi efectua o vizită la Moscova şi aştept cu nerăbdare să merg acolo. Să discutăm, să vedem zonele unde abordările noastre coincid, să discutăm şi problemele unde avem abordări diferite, şi în speranţa că vom avea suficiente argumente pentru a putea să apropiem poziţiile ambelor părţi.”

Europa Liberă: Priorităţile Chişinăului în dialogul moldo-rus sunt şi priorităţile Moscovei?

Iurie Leancă: „Mă rog, fiecare capitală îşi vede interesele din punctul său de vedere. Pentru aceasta şi există acest dialog, schimb de opinii, schimb de argumente. Pentru a încerca să facem astfel, încât agenda, dacă nu să coincidă, ceea ce bănuesc că este imposibil, totuşi Rusia este o ţară cu altă pondere, de altă proporţie, cu altă populaţie în raport cu Moldova, dar cel puţin ăsta e un obiectiv, să existe cât mai puţine diferenţe de opinii, nu doar pe probleme ce stau pe agenda bilaterală.”
XS
SM
MD
LG