Linkuri accesibilitate

Măsuri anti-criză și arestări anti-corupție


Fostul ministrul al apărării Nikolai Țonev

Unii experți afirmă că prevederile planului anticriză sînt prea optimiste

Trilaterala guvern-patronat-sindicate a convenit asupra 60 de măsuri anticriză. Dezbaterile și votul în parlament vor avea loc după vacanța de Paști. Ministrul de finanțe Diankov a declarat că economia iese din criză bugetul însă nu.

Măsurile cu efect cel mai mare sînt privatizarea părților minoritare ale statului, reducerea cu 10% a cheltuielilor administrației și vînzarea emisiunilor economisite de bioxid de carbon. De la fiecare se așteaptă să aducă căte 250 de milioane de euro. Experții afirmă însă că planul de comerț cu emisiuni nu a fost încă aprobat nici de Comisia Europeană nici de parlament.

Va fi introdusă, începând de 1 iulie, așa zisă taxa „lux” pentru locuințe evaluate la peste 150 000 de euro, iahturi și automobile de peste 35 000. Vor fi taxate cu 10% căștigurile din jocurile de noroc.

Primul ministru Borisov a avertizat că dacă nu vor putea fi anulate cele 150 de contracte semnate de guvernul precedent fără resurse financiare asigurate, TVA-ul va fi majorat de la 20 la 22 sau 24 de procente fără consultări.

Guvernul a promis că în decurs de 15 zile va achita datorii în valoare de 280 de milioane de euro prilejuite de executarea unor contracte publice. Pensiile însă nu vor fi majorate în cursul anului. A fost insa majorat, pina la 60% din nivelul de asigurare, ajutorul de șomaj.

Unii experți însă afirmă că prevederile planului anticriză sînt prea optimiste în privința veniturilor și generoase în privință cheltuielilor.

Și încă ceva interesant din Sofia: Nikolai Țonev, fost ministru al apărării din guvernul Stanișev, a fost arestat astăzi împreuna cu un judecător din Tribunalul municipal și cu un fost secretar general al ministerului finanțelor. Polițiștii au confiscat aproximativ 40 000 de euro destinate mituirii judecătorului și a unui anchetator penal. Țonev este al treilea ministru din cabinetul Stanișev cu act de acuzare și singurul arestat.
XS
SM
MD
LG