Linkuri accesibilitate

Afacerea cu păr


E limpede, chiar dacă nu eşti chel, nu poţi face o avere cu propriul păr.


În anii tranziţiei interminabile, mulţi dintre concetăţenii noştri, pentru a supravieţui, au devenit vînzători ambulanţi. Lipsa cronică a banilor, pensiile şi salariile devalorizate i-au făcut pe mulţi moldoveni, îndeosebi pe cei vîrstnici şi neputincioşi, să-şi vîndă lucrurile adunate o viaţă.

Nu ai bani? Nu poţi să-i faci? În schimb, ai în casă nişte lucruri pe care le poţi vinde în stradă! Şi oamenii au început să scoată din case pentru vînzare tot ce le putea aduce un venit suplimentar izbăvitor. În ultimii 20 de ani, am văzut pe străzile Chişinăului o sumedenie de oameni care îşi vindeau hainele, pantofii, cipicii, biblioteca, vesela, mobila, electrocasnicele, murăturile, lăsîndu-şi numai strictul necesar. Îmi amintesc de o băbuţă stafidită din sectorul Rîşcani, care vindea, cu strîngere de inimă, cărţile soţului decedat. Nu era o afacere prea bună, de vreme ce un roman poliţist al fraţilor Vainer, pe care cerea 5 lei, a fost cumpărat abia peste 3 ani după prima expunere în stradă. Unii au vîndut tot ce-au avut şi, risipindu-şi banii cîştigaţi, au devenit boschetari.

Ei bine, în toţi aceşti ani a mai existat o mică posibilitate de a cîştiga un bănuţ suplimentar. Unii dintre concetăţenii noştri îşi vindeau PĂRUL. Am întălnit deunăzi o doamnă cunoscută a cărei înfăţişare se schimbase vizibil. Şi asta pentru că îşi vănduse cosiţa. M-am uitat apoi mai bine în jur şi am remarcat dintr-odată nişte stîlpi din cartierul nostru pe care erau lipite anunţuri cu următorul conţinut: „POKUPAEM VOLOSΔ.

Am format numărul de telefon al cumpărătorului de păr şi am aflat preţurile. Aşadar, părul trebuie să aibă o lungime de cel puţin 40 de centimetri. Pentru 100 de grame de păr poţi lua 300 de lei, iar pentru 100 de grame de păr bun, lung de 45 de centimetri, poţi cîştiga chiar 500 de lei!

E limpede, chiar dacă nu eşti chel, nu poţi face o avere cu propriul păr. Ca să-ţi crească o pleată lungă de 40-45 de centimetri, trebuie să aştepţi luni bune. Şi totuşi sînt oameni care, din cînd în cînd, îşi vînd părul şi se bucură de cei 300-400 de lei obţinuţi. O afacere avantajoasă e mai degrabă cumpărarea părului, de vreme ce anunţurile „POKUPAEM VOLOSΔ au împînzit urbea.
XS
SM
MD
LG