Linkuri accesibilitate

Valuta chineză sub-evaluată cu pîna la 40 la sută


Statele Unite vin în întîmpinarea Chinei amînînd publicarea raportului privind manipularea de către Beijing a cursului monedei naționale


Administratia Obama a aminat publicarea unui raport care sustine ca regimul chinez manipuleaza cursul de schimb al monedei nationale. Care este contextul acestei stiri? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Observatorii politici arata ca obiectivul anuntului este dublu. Mesajul catre Beijing este ca administratia prefera sa rezolve aceasta disputa pe cai diplomatice si nu in arena opiniei publice. Pe de alta parte, a doua partea a mesajului – ca problema cursului monedei chineze va fi abordata in cursul unor intilniri de-acum si pina in iunie—doreste sa semnaleze membrilor Congresului American ca Barack Obama este dispus sa actioneze.

Ministrul american de finante, Timothy Geithner a spus ca politica monetara inflexibila a Chinei a limitat posibilitatile altor economii in curs de dezvoltare de a mari cursul de schimb al monedelor lor. Ministrul a continuat ca daca Beijingul decide sa modifice aceasta situatie va contribui substantial la reechilibrarea pietelor financiare internationale.

Anuntind ca raportul bi-anual catre Congres va fi anul acesta aminat, Geithner a aratat ca Statele Unite considera ca moneda chineza – renminbi sau yuan— este subevaluata. In intervalul 2005-2008, China a permis cresterea cursului monedei, pentru ca apoi sa revina la practica de a lega cursul de cel al unui grup de monede de larga circulatie, pentru a stimula exportul in timpul crizei economice. Ministrul american a spus ca va ridica aceasta problema la o serie de reuniuni: cea a ministrilor de finante si guvernatorilor bancilor centrale din Grupul celor 20, la sfirsitul acestei luni; Dialogul Economic Strategic, intre cele doua tari, care urmeaza sa aiba loc in mai; si intilnirea liderilor Grupului celor 20 din iunie.

Tensiunile sino-americane s-au mai diminuat si China a anuntat ca presedintele Hu Jintao va participa la summitul cu privire la securitatea nucleara, care are loc luna aceasta la Washington. Multi economisti cred ca renminbi este sub-evaluat cu pina la 40%. Intre acestia unii se asteapta ca Beijinul va mari cursul de schimb din proprie initiativa. Prin aminarea raportului, administratia americana pare sa incerce sa ofere liderilor Chinei spatiu si timp de manevra, pentru a o face. Nicholas Lardy de la Institutul Peterson pentru Economie Internationala sustine ca aminarea raportului este un pret care merita platit pentru disponibilitatea crescuta a Chinei de a ajuta in alte chestiuni de mare importanta intre care sanctiunile impotriva Iranului si rezolvarea disputei nucleare cu Corea de Nord. Lardy crede ca declaratia ilustreaza dorinta administratiei Obama de a rezolva disputa cu privire la cursul monedei chineze intr-un cadru multilateral si nu bilateral.
XS
SM
MD
LG