Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Helmut Kohl - 80 de ani


Helmut Kohl
Helmut Kohl

Kohl: „Nu există nimic altceva mai bun, pentru care să fiu mîndru, decît unificarea Germaniei.”


Cancelar al reunificării. Acest atribut i se potriveşte cel mai bine lui Helmut Kohl, fostul şef al guvernului federal german.

Sîmbătă, pe data de 3 aprilie, Kohl a împlinit 80 de ani. Presa germană nu a uitat această dată şi a publicat numerase articole omagiale. Din motive de sănătate, însă, ziua de naştere a lui Kohl nu a fost sărbătorită într-un cadru oficial.

Cu prilejul unei întîlniri cu fostul preşedinte american George Bush senior şi ex-preşedintele sovietic, Mihail Gorbaciov, care au participat anul trecut la aniversarea căderii zidului, Kohl a spus: „Reunificarea am realizat-o noi, împreună. In pofida unor supărări, am toate motivele să fiu mîndru. Nu există nimic altceva mai bun, pentru care să fiu mîndru, decît unificarea Germaniei.”

În decembrie 1989 Kohl a ţinut la Dresda, în fosta Republică Democrată Germană, o cuvîntare şi a mulţumit celor care au facilitat victoria revoluţiei: „Este pentru prima dată în istoria Germaniei ca o revoluţie să se deruleze paşnic. Pentru asta vreau să vă mulţumesc tuturor din toată inima.”

Kohl s-a născut într-o familie catolică, pe data de 3 aprilie 1930, în oraşul Ludwigshafen. În 1950 a început să studieze dreptul la Frankfurt pe Main, apoi istorie la Heidelberg. Ca elev devine membru al organizaţiei de tineret al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), mai tîrziu lucrează în cadrul partidului şi obţine un mandat de deputat în parlamentul regional din Renania Palatinat (Rheinland Pfalz). Cariera politică a lui Kohl continuă. În 1969 este ales în funcţia de vicepreşedinte al creştin-democraţilor, iar în 1973 devine liderul acestei formaţiuni pe care o va conduce timp de 25 de ani. Între anii 1969 şi 1976 este primul ministru al landului federal Renania Palatinat. La începutul anilor 1970 el îsi exprimă dorinţa de a deveni cancelar.

În 1983 cîştigă alegerile anticipate şi preia cîrma guvernului pe care-l va conduce pînă-n 1998.

Kohl a fost arhitectul principal al unificării Germaniei şi a contribuit la realizarea procesului de unificare a Europei. În acest context s-a impus ca un susţinător neobosit al reconcilierii franco-germane şi polono-germane.

Cariera celui de-al 6-lea cancelar al Republicii Federale însă a fost umbrită şi de cîteva scandaluri, ca cel al conturilor negre. Din pricina unor ilegalităţi financiare în care a fost implicată Uniunea Creştin-Democrată, Kohl a trebuit să renunţe pînă şi la funcţia de preşedinte onorific al partidului.
XS
SM
MD
LG