Linkuri accesibilitate

Moldova: „O ţară în criză”


Deutschlandfunk trece în revistă situaţia din Moldova

Ziarul austriac „Der Standard” nu uită, în ediţia sa de astăzi, să amintească de protestele care au izbucnit în urmă cu un an la Chişinău. Despre acţiunea de protest organizată de tineri împotriva rezultatului scrutinului parlamentar din 5 aprilie 2009 a vorbit şi jurnalista Gesine Dornblüth, într-o relatare, difuzată de postul naţional de radio din Germania sub titlul: „O ţară-n criză”.

În materialul difuzat de postul de radio „Deutschlandfunk” au fost incluse declaraţiile unor participanţi şi susţinători ai acţiunilor, cît şi declaraţiile unor reprezentanţi ai partidului comuniştilor. De la bun început se precizează că în pofida faptului că alegerile contestate au fost anulate şi că ulterior au cîştigat forţele democratice, entuziasmul de atunci cît şi speranţele de atunci nu s-au împlinit. Tînăra Elena Zgardan chiar afirmă că şi actuala putere, instaurată la cîrmă, ignoră doleanţele generaţiei tinere. Cei care se află la putere sunt interesaţi doar de propriile lor afaceri, declară Elena Zgardan.

„Alianţa pentru integrarea europeană, formată din 4 partide liberale”, amînă reformele, de exemplu cele din domeniul justiţiei. Democraţii şi comuniştii se află într-o luptă electorală şi propagandistică permanentă, se mai afirmă în materialul difuzat de „Deutschlandfunk”. La o privire mai atentă se poate însă constata că „diferenţele între taberele politice” nici nu sunt atît de mari. Inclusiv în gruparea comuniştilor se află tineri care gîndesc în spirit european. Afirmaţia jurnalistei se sprijină pe declaraţiile unei tinere care a obţinut un mandat parlamentar. Este vorba despre Ina Şupac, în vîrstă de 25 de ani, care este persoana cea mai tînără din parlamentul de la Chişinău:

„Am umblat mult prin Europa. Oamenii mă cred nebună, atunci cînd aud din ce partid fac parte şi se gîndesc imediat la stalinism. Dar de ce ne legăm de denumiri. Eu sunt o comunistă şi o democrată. Mie mi-a fost limpede totdeauna: Noi nu putem să ne bazăm doar pe prietenia şi colaborarea cu Rusia. Fără Uniunea Europeană nu suntem în stare să ne modernizăm instituţiile democratice.”

În concluzie, autoarea documentarului difuzat azi de către postul de radio „Deutschlandfunk” spune că diferenţele existente în Moldova nu despart reformiştii de comunişti, ci, în primul rînd, pe cei tineri de cei vîrstnici. Plecarea tinerilor din Moldova şi lipsa de perspective sunt simptome a ceea ce „Deutschlandfunk” numeşte un conflict între generaţii.
XS
SM
MD
LG