Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu despre vulnerabilitatea socială a romilor


 Traian Băsescu
Traian Băsescu

Presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, Gyorgy Frunda se pronunță pentru o politică de discriminare pozitivă

Preşedintele Romaniei a vorbit astazi despre problemele pe care le au de infruntat zilnic romii, despre conditiile lor precare de locuit, dar si despre faptul ca multi dintre acestia nu au acte, iar accesul la serviciile de sanatate este extrem de dificil. Potrivit studiilor facute de Programul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Dezvoltare numarul romilor ar atinge 3-4 milioane de persoane in cele patru tari in care sunt cel mai bine reprezentati adica in Bulgaria, Ungaria, Romania si Slovacia. Se pare insa ca cea mai mare comunitate de romi din Europa se afla in Romania si atinge circa doua milioane de persoane. Cifrele sint volatile, iar recensamintul oficial e irelevant spun liderii romilor, explicind ca de multe ori romii se rusineaza sa-si recunoasca etnia.

In acelasi timp natalitatea lor este mai mare decit a populatiei majoritare, dar si mortalitatea este mai ridicata, atit din cauza saraciei, cit si faptului ca nu beneficiaza intotdeauna de asistenta medicala. Traian Basescu a amintit ca in concluziile Comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice din România se precizeaza ca romii sint extrem de vulnerabili mai cu seama din cauza saraciei. Dincolo de aspectele pecuniare, romii sint mereu defavorizati in Romania. Stereotipurile sint folosite atit in mass media, cit si in limbajul curent al politicienilor romani, care recidiveaza in fiecare an.

Este celebra replica presedintelui cu privire la o ziarista care il agasa si pe care a etichetat-o drept tiganca imputita. Liberalul Adrian Ciorianu, pe vremea cind era ministru de externe a vorbit despre deportarea romilor in desert, in vreme ce actualul sef al diplomatiei romane a dezvoltat tema infractionalitatii fiziologice la romi.

Peste o sută de romi au organizat la Sibiu, un mars de comemorare a victimelor Holocaustului, in vreme ce presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, Gyorgy Frunda, le-a cerut parlamentarilor sa adopte legi prin care această minoritate, dar si celelalte sa fie discriminate pozitiv.
XS
SM
MD
LG