Linkuri accesibilitate

Inaugurarea Aulei Austriace la ULIM în prezența ministrului Spindelegger


Michel Spindelegger la ULIM
Michel Spindelegger la ULIM

Cu ocazia vizitei sale la Chișinău, șeful diplomației austriace a discutat cu Iurie Leancă despre liberalizarea regimului de vize UE și un necesar acord bilateral de protecție socială

Ambasada Austriei in Moldova si Banca Comerciala Romana au lansat la Chisinau asa-numita Aula Austriaca in cladirea Universitatii Libere Internationale. Lansarea a fost onorata de prezenţa ministrului austriac al afacerilor externe, Michael Spindelegger.

Ministrul pentru afaceri europene si internaţionale al Austriei a spus în faţa studenţilor si oamenilor de presa adunaţi in proaspat inaugurata aula ca Moldova si Austria incep o relatie mai apropiata. Michael Spindelegger: „Vizita mea la Chisinau este un semn vizibil de prietenie intre Austria si Moldova. Noi sustinem orice apropiere a Moldovei de Uniunea Europeana, iar unul din scopurile noastre de viitor ar putea fi sa apropiem mai multe culturi de-a lungul Dunarii.”

Am intrebat studenţii cum vor folosi Aula Austriaca, iata ce spune Luca Victorina, studenta in anul 3 la drept: „Practic este o sala unde se vor petrece seminare. Studentii care vor veni vor privi fotografiile, vor citi cartile de aici. Informatia din aceasta aula contribuie la cunoasterea acestei tari, atat cultural cat si educational.”

Europa Libera: „Tu personal cum vei beneficia de oportunitatile de aici?”

Ana Bolduratu studenta in ultimul an la limbi straine: „Mi-as fi dorit sa fac masterul in Austria. Daca imi va reusi sa ma implic in vreun program ar fi excelent.”

Rectorul ULIM, Andrei Galben ne-a spus ca Aula Austrica una din cele mai importante din ULIM, chiar daca mai sunt inca cateva zeci ale altor ţari: „Mari somitaţi de la noi si-au facut studiile la Viena. Viena era un centru cultural de tipul cum e acum Washingtonul, Londra, Paris, Madrid s.a.m.d. Ma bucur ca azi suntem capabili sa impulsionam continutul relatiilor dintre Moldova si Austria, sa facem ca popoarele noastre sa contribuie la crearea unui popor mai bun si mai drept pentru comunitatea europeana.”

Michael Spindelegger și Iurie Leanca
Ministrul pentru afaceri europene, Michael Spindelegger s-a mai intalnit astazi si cu ministrul moldovean de externe Iurie Leanca. Spindelegger a spus ca „ia acasa” subiectul liberalizarii regimului de vize pentru cetaţenii moldoveni.

Iurie Leanca a mentionat ca procesul liberalizarii regimului de vize este unul complex si ca primul pas în acest sens ar trebui sa fie reformele pe interior. El a mai spus ca s-a discutat si despre semnarea unui acord de protectie sociala: „Stiti foarte bine ca in momentul in care vom reusi sa semnam acordul de protectie sociala pe linie bilaterala, ar fi un stimulent in plus pentru concetatenii nostri sa revina acasa, fiindca le ofera anumite garantii sociale in plus.”

Chiar daca in Austria nu exista cea mai mare comunitate de moldoveni, cel puţin semnarea acestui acord ar constitui un precedent pentru alte ţari, a adaugat ministrul Leanca.
Previous Next

XS
SM
MD
LG