Linkuri accesibilitate

Jurnalistul independent Ernest Vardanean arestat la Tiraspol


Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Acțiunea serviciilor secrete transnistrene este un act de intimidare a ziariștilor din regiunea separatistă

Jurnalistul independent de la Tiraspol Ernest Vardanean a fost arestat de către serviciile secrete transnistrene, fiind acuzat de spionaj şi înaltă trădare. Fostul corespondent al filialei de la Tiraspol al agenţiei ruse de ştiri Novyi Reghion 2 riscă între 12 şi 20 ani de închisoare. Ernest Vardanean este cunoscut şi ca politolog, inclusiv prin atitudini uneori critice, dar echilibrate faţă de autorităţile din Transnistria.

Cazul lui Ernest Vardanean este monitorizat şi de Misiunea OSCE la Chişinău, unul din mediatorii implicaţi în reglementarea transnistreană. Vicepremierul moldovean Victor Osipov, responsabil de dosarul transnistrean, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de acest caz şi a făcut apel la eliberarea jurnalistului, care, potrivit lui, ar fi devenit recent colaborator al unei organizaţii internaţionale la Chişinău, fără să precizeze însă care anume.

Jurnalistul şi politologul independent din Tiraspol Ernest Vardanean a fost arestat în seara zilei de miercuri din faţa blocului în care locuieşte, ne-a spus soţia sa, Irina, care zice că era de faţă: „Ne apropiam de blocul nostru, la scară ne aştepta un grup de persoane îmbcăcaţi în civil care s-au prezentat ca fiind de la ministerul securităţii „mgb” şi l-au urcat imediat în maşină. Cu mine au rămas patru persoane care mi-au arătat un mandat de pecheziţie a apartamentului nostru, au urcat cu mine, după care trei ore şi mai bine a durat percheziţia”.

Irina spune că de atunci nu a putut să-şi vadă soţul. Lui i s-a dat un avocat din oficiu, de la care a aflat că este acuzat de înaltă trădare, care se pedepseşte cu detenţie de la 12 până la 20 de ani. Mandatul de arest a fost eliberat până sâmbătă, iar acuzarea cere prelungirea arestului cu încă 2 luni.

Am sunat la serviciul de presă al aşa-numitului minister al securităţii de la Tiraspol, însă acolo au refuzat să ne dea orice detalii. „Nu putem să vă oferim deocamdată nici un comentariu. Toate întrebările, toate precizările legate de acest eveniment vi le poate oferi numai judecătorul”, ne-a declarat reprezentantul mgb-ului transnistrean.

Jurnalistul şi politologul Ernest Vardanean este bine cunoscut pe ambele maluri ale Nistrului, mai ales prin stilul său echilibrat şi nepărtinitor. El a participat alături de alţi jurnalişti din Transnistria la mai multe proiecte ale unor ong-uri din Moldova menite să apropie cele două maluri ale Nistrului. Colegii de breaslă, ong-şti care le-au cunoscut se arată şocaţi de arestarea sa.

Preşedintele asociaţiei pentru apărarea drepturilor omului din RM Promo-Lex, Ion Manole susţine că presiunile serviciilor speciale transnistrene asupra ong-urilor ar fi crescut după ce Promo-Lex a organizat la sfârşitul anului trecut un forum al organizaţiilor neguvernamentale, cu participarea unor organizaţii din Transnistria. Ion Manole spune că a aflat recent din surse demne de încredere de la Tiraspol că mbg-ul pregătea de ceva timp arestarea unui ONG-ist. El presupune că acum, odată cu arestarea lui Vardanean, această informaţie s-a confirmat.

Ion Manole: „Pedepsind pe cineva foarte bun, cred că se dă în felul acesta un semnal foarte clar pentru cei care doresc să activeze în cadrul organizaţiilor neguvernamentale. Deci, eu aş vedea mai mult un atac sau un pericol împotriva celor care îşi desfăşoară activităţile în cadrul organizaţiilor neguvernamentale”.

Cazul lui Ernest Vardanean a intrat şi în vizorul Misiunii OSCE de la Chişinău. Şeful biroului pentru reintegrare al guvernului, Ion Stăvilă, ne-a declarat că Chişinăul va solicita şi implicarea celorlalţi mediatori şi observatori în reglementarea transnisterană.

Ion Stăvilă: „Nouă ni se pare că acest caz al lui Ernest Vardanean este unul ieşit din comun. Reţinerea lui abuzivă este un caz ieşit din comun, care poate fi tratat ca un act de intimidare a jurnaliştilor din regiunea transnistreană, de îngrădire a dreptului la exprimare liberă şi o îngrădire a libertăţilor fundamentale ale omului”.

Chişinăul pledează pentru eliberarea imediată a jurnalistului Ernest Vardanean, ne-a mai decarat Ion Stăvilă.

Arestarea unor jurnalişti în Transnistria, închiderea unor publicaţii independente sau presiuni execitate asupra lor inclusiv prin justiţie nu sunt lucruri ieşite din comun în stânga Nistrului, spune politologul din Bender Grigori Volovoi, care este şi preşedinte al Fundaţiei pentru Drepturile Omului.

Grigori Volovoi: „Colaboratorii securităţii şi în general ai structurilor de forţă din Transnistria tot timpul au fost foarte sensibili faţă de mass-media. Acest lucru se observă foarte bine în contextul fricii pe care autorităţile Transnistriei o au faţă de aşa-numitele revoluţii colorate. Eu tot timpul le-am spus mai marilor zilei aflaţi la putere de la noi fraza înaripată a lui Vladimir Ilici Lenin, pe care toţi îl iubesc şi-l stimează la propriu sau la figurat. Statul e puternic prin conştiinţa maselor. Dacă voi nu aveţi încredere în propriul vostru popor, atunci acest popor mai devreme sau mai târziu n-o să creadă în voi”.

Iată de ce, mai spune Grigori Volovoi, presiunile asupra presei ar fi de fapt semne ale slăbiciunii puterii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG