Linkuri accesibilitate

Partidul Obnovlenie cîștigă alegerile locale din Transnistria


Evgheni Șevciuc
Evgheni Șevciuc

Deputații locali nu au nici o influenţă, fiind condamnaţi să lucreze cu preşedinţii de raioane numiţi de către Igor Smirnov

În regiunea transnistreană, alegerile locale din 28 martie au fost câştigate, se pare, de partidul Obnovlenie al fostului speaker în Sovietul suprem Evgheni Şevciuk, considerat a fi în opoziţie faţă de liderul transnistrean Igor Smirnov. Reprezentanţii partidului Obniovlenie au format majorităţi în cele mai multe soviete de deputaţi de toate nivelele. În ciuda optimismului moderat al autorităţilor din Chişinău în privinţa faptului că aleşii locali ar putea dinamiza măsurile de sporire a încrederii, unii experţi spun că schimbările sunt puţin probabile, pentru că puterea reală în Transnistria o deţine Smirnov prin structurile executive şi nu puterea legislativă.

Fostul şef al Sovietului suprem, Evgheni Şevciuc, lider al Partidului Obnovlenie, a declarat că reprezentanţii formaţiunii sale deţin primele poziţii în practic toate sovietele locale din Transnistria - începând cu cele săteşti, până la cele raionale - inclusiv în cele mai mari oraşe ale regiunii – Tiraspol şi Bender. Nu există date oficiale privind reprezentarea politică a noilor aleşi locali, însă concurenţii lui Şevciuk nu au contrazis spusele sale.

Jurnalista Natalia Scurtul din Tiraspol constată că aceste alegeri locale au reuşit să delimiteze şi mai mult puterea legislativă de cea executivă pe criterii politice: „Partidul Obnovlenie deţine majoritatea în Sovietul suprem şi acum în practic toate sovietele locale de toate nivelele. Totodată, nu veţi găsi practic nici un reprezentat al acestei formaţiuni în structurile puterii executive. Asta înseamnă că există deja o delimitare foarte clară pe principii politice între ramurile puterii. Legislatorii sunt reprezentaţi în majoritate de Partidul Obnovlenie, iar puterea executivă e controlată de liderul admnistraţiei centrale Igor Smirnov şi forţele care-l susţin. Nu se poate spune însă că aceste forţe se află în opoziţie, pentru că în anumite chestiuni ele găsesc limbă comună şi asta permite evitarea unor coliziuni ce ar putea destabiliza situaţia şi aşa fragilă a Transnistriei”.

Chişinăul nu a comentat alegerile din regiunea transnistreană, pe care le consideră în afara spaţiului constituţional al ţării, însă prim-vicepremierul Victor Osipov, responsabil de reglementarea transnistreană, declara recent Europei Libere că mizează foarte mult pe o mai bună colaborare între aleşii locali de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru că aceasta ar putea să aducă mai multe beneficii populaţiei.

Victor Osipov: „Mizăm foarte mult pe intensificarea contactelor dintre aleşii de toate nivelurile şi poate, în primul rând, între aleşii locali de pe malul stând al Nistrului şi cel drept, mai ales acolo unde localităţile sunt învecinate pot exista, şi există, de altfel, interese comune pentru dezvoltarea infrastructurii, a contactelor interumane. Şi cred că dacă se va dezvolta acest potenţial mai bine decât până acum, toată populaţia din regiune va avea de câştigat".

Unii experţi însă par să fie însă ceva mai rezervaţi, între care şi Radu Vrabie de la Asociaţia pentru Politică Externă, coordonatorul programului Dialoguri transnistrene: „Nu cred că alegerile locale din regiunea transnistreană ar avea un impact foarte mare. De ce? Pentru că aşa cum este structurată intern autoproclamara republică nistreană, deputaţii locali de fapt nu au nici o influenţă. Ei sunt într-un fel condamnaţi să lucreze cu preşedinţii de raioane numiţi de către Smirnov. De aceea, referindu-ne strict la alegerile locale, nu cred că putem vorbi de beneficiari”.

Miza alegerilor locale din Transnistria însă este alta, spune Radu Vrabie. Ele sunt o trambulină pentru alegerile în Sovietul suprem din luna decembrie, iar dacă partidul Obnovlenie va reuşi să-şi menţină majoritatea în organul legislativ, asta i-ar oferi şanse în plus liderului său, Evgheni Şevciuc, la aşa-numitele alegeri prezidenţiale, ce ar urma să aibă loc anul viitor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG