Linkuri accesibilitate

Președintele Poloniei mort într-un accident aviatic lîngă Smolensk


Imagine de la locul accidentului avionului guvernamental polonez

Lech Walesa: „o tragedie de neimaginat... astăzi elita poloneză a pierit în timp ce se ducea să depună omagiul celor uciși” în 1940.


Avionul în care se găsea președintele Poloniei, Lech Kaczynsky s-a prăbușit la aterizare, la aeroportul din Smolensk, în vestul Rusiei. Cele circa 132 de persoane aflate la bordul avionului Tupolev 154, între care soția președintelui, președintele Băncii centrale a Poloniei, Slawomir Skrzypek, adjunctul ministrului de externe Andrezej Kremer, șeful Statului Major polonez, Franciszek Gagor, fostul președinte polonez în exil la Londra, Ryszard Kaczorowski și numeroase familii ale ofițerilor polonezi executați de NKVD la Katyn, în urmă cu 70 de ani, și-au pierdut viața. Guvernatorul provinciei, Serghei Antufiev a declarat agențiilor de presă că „nu există supraviețuitori de pe urma catastrofei”.

Informat imediat despre accidentul aviatic, președintele Rusiei, Dimitri Medvedev l-a trimis la fața locului pe ministrul pentru situațiile de urgențâ Serghei Șoigu. Potrivit guvernatorului regiunii, citat de agențiile de presă, la apropierea de pista de aterizare „avionul s-a agățat de arbori, a căzut și s-a descompus”, în condiții meteo defavorabile, din cauza unei ceți dese. O sursă rusă, citată de agenția RIA Novosti, a afirmat, pe de altă parte că, „se pare, o eroare a echipajului, în momentul manevrelor de apropiere de pista de aterizare ar fi la originea catastrofei”.


Imagini difuzate de televiziunea rusă.

Agenția Interfax a relatat că echipajului polonez i s-a propus să aterizeze la Minsk sau Moscova din cauza ceții, dar că pilotul a decis să aterizeze în apropiere de Smolenk, prăbușirea producîndu-se la o a patra tentativă de aterizare.

Kaczynsky și demnitarii polonezi efectuau o călătorie privată pentru a se reculege în pădurea de la Katyn, unde în urmă cu 70 de ani, sovieticii au ucis mii de ofițeri polonezi din ordinul lui Stalin.

Lech Walesa, fostul președinte al Poloniei și lider al sindicatului Solidaritatea a calificat accidentul drept „o tragedie de neimaginat... astăzi elita poloneză a pierit în timp ce se ducea să depună omagiul celor uciși” în 1940.
XS
SM
MD
LG