Linkuri accesibilitate

In ajunul summitului pe probleme de securitate nucleară de la Washington


Imagine de la testarea unei rachete iraniene cu rază lungă de acțiune, capabilă să poarte o încărcătură nucleară

Hillary Clinton: ”Tema majoră a summitului o constituie eventualitatea ca armament și material nuclear să încapă pe miinile teroriștilor”


La acest inceput de saptamînă, Washingtonul gazduieste un summit in chestiuni de securitate, in care energia nucleara va juca un rol proeminent. L-am intrebat pe corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela ce detine capul de afis al summitului inainte de deschiderea lucrarilor.

Cele mai multe stiri care au precedat summitul comenteaza decizia premierului Israelului, Benjamin Netanyahu de a nu fi prezent la lucrari. Motivul absentei premierului este zvonul ca anumite tari cu populatie predominant musulmana, intre care Egiptul si Turcia, ar dori sa ridice problema arsenalului militar nuclear israelian, care nu a fost niciodata anuntat oficial, dar despre care se crede ca exista, fiind singurul din Orientul Mijlociu.

Statele Unite incearca sa reduca potentiala tensiune creata de absenta lui Netanyahu si, prin vocea secretarului de stat, Hillary Clinton a spus ca, in ciuda faptului ca nu e reprezentat la cel mai inalt nivel, Israelul poate aduce o contributie importanta la lucrarile summitului.

Tari arabe sustin ca arsenalul israelian este un factor important de dezichilibru strategic si prezinta un mare risc de securitate. Sint voci care arata chiar ca, daca Statele Unite fac presiuni si recurg la sanctiuni pentru a descuraja ambitiile nucleare ale Iranului, ar trebui sa procedeze la fel si cu Israelul. De aceea secretarul de stat Clinton a tinut sa precizeze ca principala primejdie si tema majora a summitului este eventualitatea ca armament si material nuclear sa incapa pe miinile teroristilor.

Or, din aceasta perspectiva, Israelul, care are o experienta bogata in combaterea terorismului international poate contribui la discutii si la elaborarea masurilor ce se impun. Statele Unite sint cel mai important aliat al Israelului si premiza de la care pleaca este ca fiind vorba despre un stat democratic, participant activ in comunitatea internationala, Israelul nu prezinta un pericol de securitate.

La conferinta prezidata de presedintele Obama, Israelul va fi reprezentat de un adjunct al primului ministru. Din perspectiva araba, Israelul este un pericol. Referindu-se la interesul comunitatii internationale, criticii din tari cu majoritate musulmana arata ca Israelul nu a semnat acordul de neproliferare nucleara si din aceasta perspectiva ar trebui considerat un stat certat cu legea si normele internationale. Pozitia oficiala a Israelului este ca nici nu confirma, nici nu infirma ca dispune de armament nuclear.
XS
SM
MD
LG