Linkuri accesibilitate

Maria Kaczynska: „Au fost vremuri istorice şi interesante, cu siguranţă”


Portretul Mariei Kaczynska purtat de un tînăr la Varșovia
Portretul Mariei Kaczynska purtat de un tînăr la Varșovia

Un interviu acordat în 2007 de soția președintelui Kaczynski serviciului georgian al Europei Libere.


Maria Kaczynska, soția președintelui Poloniei, a avut o relaţie specială cu Georgia şi nu numai cu prima doamna de la Tbilisi. In aprilie 2007 a stat de vorba pe îndelete cu colegii noştri de la serviciul georgian al Europei Libere. Despre viata ei, a soţului ei si despre perioada Solidaritatii poloneze. Un rezumat de la Oana Serafim:

Fosta prima doamna a Poloniei, Maria Kaczynska şi-a amintit despre perioada anilor 80, a mişcării Solidaritatea, în care a fost implicat soţul ei. A renunţat doamna Kaczynska la cariera ei ca să aibă grija de familie, în acea perioadă a fost prima intrebare ?

„Era o situaţie excepţională – fiica mea abia se născuse cu cîteva săptămîni înainte de izbucnirea protestelor sindicatului Solidaritatea la Gdansk, in iunie 1980. Apoi au fost toate acele evenimente ale Solidarităţii în care soţul meu a fost implicat. Eram in concediu de maternitate cînd mişcarea Solidarităţii se forma şi soţul meu a fost foarte implicat. Trăiam singuri, la Sopot, fără ajutor din partea familiei. Si aveam un copil mic.”

„Apoi a fost decretată legea marţială şi soţul meu a fost arestat pentru aproape un an, cu exactitate 10 luni. Avem o mulţime de prieteni, dar totusi, era la mijloc şi un copil mic... Apoi, soţul meu a fost eliberat. Mişcarea a intrat in ilegalitate. Abia il vedeam acasa pe soţul meu. Puteam să încep să lucrez, să dau copilul la grădiniţă. Dar vremurile erau tare grele. Ştiam mai multe limbi străine şi am început să dau lecţii şi să fac traduceri de acasă. Aşa că nu pot spune că am renunţat complet la munca mea.”

„M-am gîndit ce ar fi fost mai bine pentru mine - să merg la lucru, să las copilul şi apoi să alerg să îl iau acasă?! Fără mine, casa nu prea putea să existe, fiindcă soţul meu nu era niciodată acasa... Aşa că, ce a fost mai bine pentru mine ? Asa că nu am sacrificat nimic atunci. Am ales să stau acasă şi să muncesc de acasă, ca să nu depind de nimeni. Acum, tinerii fac cariere, călătoresc, fac eforturi să fie promovaţi. Mi se pare că este ca într-o cursă cu şobolani. Eu am fost atît de fericită că pot să fiu mamă, că pot să îmi cresc copilul; şi eram foarte multumită...”

„Au fost vremuri istorice şi interesante, cu siguranţă, foarte interesante pentru istorici. Aveam mulţi prieteni pe care ii vedeam des. Sigur că erau şi vremuri grele. Trăind astfel de momente, un om se imbogăţeşte spiritual; daca ar fi bine mereu, n-am mai aprecia atunci cînd este puţin mai bine. Necazurile ne fac să apreciem momentele noastre de fericire.”

Au femeile un rol activ în societatea poloneză, a fost întrebată, in 2007, Maria Kaczynska, pina simbătă, prima doamna a Poloniei.

„Ca soţie de preşedinte, eu nu sunt implicată în viaţa politică. Sunt femei care sunt în Parlamentul nostru, unele se definesc drept feministe, unele sunt mai multe sau mai puţin radicale şi au o activitate importanta. Cit de multa influenţă au ?! Sigur că au o anume influenţă, pentru că iau decizii, votează, propun legi. Eu prefer să stau deoparte, pentru ca nu cred că este rolul meu să mă amestec. Nu pot sa imi fac cunoscute opiniile, pentru ca eu nu sunt nici preşedinte si nici prim ministru... Dar desigur ca am părerile mele, credinţele mele. Dacă as fi libera, de aceste obligatii de prima doamna, probabil că mi le-as face publice...”, declara postului nostru de radio in 2007, Maria Kaczynska, prima doamna a Poloniei, moarta, alaturi de soţul ei, simbata in tragicul accident de la Smolensk.
XS
SM
MD
LG