Linkuri accesibilitate

Kirghistanul în pragul unui război civil?


Nesiguranţa politică din Kirghistan a dus suspendarea operaţiunilor la baza militară americană Manas

Statele Unite şi Rusia s-au declarat gata să ajute Kirghistanul să iasă din criza politică şi economică, la o săptămână după revoltele de stradă soldate cu peste 80 de morţi şi sute de răniţi. Între timp, situaţia din Kirghistan rămâne instabilă, mai ales în sudul ţării, unde suporterii şi oponenţii preşedintelui Bakiev au organizat noi demonstraţii.

La o săptămână după revoltele sângeroase din capitală şi din nordul Kirghistanului, provincia sudică Jalal-Abad, unde s-a refugiat preşedintele Bakiev, provoacă acum cele mai mari îngrijorări. Aproape 2000 de oameni au demonstrat astăzi în centrul oraşului Jalal-Abad în sprijinul lui Bakiev, în vreme ce câteva sute din oponenţii lui se pregăteau să organizeze într-o piaţă un aşa-numit „congres al poporului” în semn de solidaritate cu autorităţile interimare de la Bishkek. Ei au fost însă repede împrăştiaţi de suporterii lui Bakiev. Aflat în satul său natal, din provincia Jalal-Abad, preşedintele alungat de la putere a spus astăzi din nou că este gata să demisioneze, în anumite condiţii.

Bakiev a spus că nu ţine cu orice preţ să fie preşedinte, dar înainte de a demisiona vrea garanţii de securitate pentru familia sa şi garanţii privind stabilitatea Kirghistanului. Mai mult, Bakiev ar vrea să se ţină noi alegeri prezidenţiale în două sau trei luni.

În replică, de la Bishkek, şefa guvernului provizoriu, Roza Otunbayeva a spus, potrivit AP, că Bakiev va primi garanţii de securitate dacă promite să demisioneze şi să plece din ţară. Alte agenţii relatează însă că tot Otunbayeva ar fi spus că Bakiev trebuie judecat.

Liderii Rusiei au avertizat că Kirghistanul se află în pragul unui război civil. Aşa a spus aseară la Washington preşedintele Dmitry Medvedev, care participa la summitul securităţii nucleare, iar astăzi premierul Vladimir Putin a repetat avertismentul, adăugînd că Moscova este gata să-i ajute pe kirghizi.

Premierul Putin a spus că potrivit informaţiilor primite de la guvernul kirghiz interimar, visteria ţării este goală, pentru că foştii lideri ar fi furat totul. Iar ministrul rus de finanţe Alexei Kudrin, aflat alături de Putin şi de un emisar kirghiz la o conferinţă de presă, a spus că Rusia oferă Kirghistanului un ajutor umanitar în valoare de 20 de milioane de dolari, din care Bişkekul ar putea plăti cheltuielile sociale urgente, şi un împrumut cu dobândă redusă, tot de 20 de milioane de dolari.

Roza Otunbayeva și Asistentul Secretarului de stat Robert Blake
Ajutor pentru Kirghistan a promis astăzi la Bişkek şi un diplomat american de rang înalt. Vorbind după o întâlnire cu Roza Otunbayeva, secretarul de stat asistent Robert Blake a spus că Hillary Clinton l-a trimis la Bişkek pentru a saluta măsurile luate până acum de autorităţile interimare pentru “restabilirea democraţiei” – inclusiv elaborarea unui calendar al adoptării noii constituţii şi al organizării de noi alegeri.

Agenţia Reuter scrie că nesiguranţa politică din Kirghistan a făcut necesară suspendarea operaţiunilor la baza militară americană Manas, folosită pentru aprovizionarea trupelor din Afganistan. Unii din liderii interimari de la Bişkek au sugerat în ultimele zile scurtarea contractului pe cinci ani, în baza căruia americanii folosesc baza Manas. Astăzi, după întâlnirea cu diplomatul american Robert Blake, Roza Otunbayeva a spus că problema nu a fost discutată.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG