Linkuri accesibilitate

Amendament la Legea statutului judecătorului


Ministrul Justiției Alexandru Tănase
Ministrul Justiției Alexandru Tănase

Ministrul Justiției Alexandru Tănase: „O măsură de protecţie a judecătorilor împotriva a tot felul de influenţe din afara justiţiei”.

Guvernul a obligat judecătorii să-şi informeze superiorii despre orice încercare de a fi influenţaţi în procesul de examinare a cauzelor. Obligaţia se conţine într-un amendament la Legea privind statutul judecătorului înaintat de Ministerul Justiţiei. Cum va funcţiona noua reglementare?

Ministrul Justiţiei Alexandru Tănase, cel care a promovat amendamentul în executiv, vede noua reglementare ca o măsură de protecţie a judecătorilor de tot felul de influenţe din afara justiţiei: „Este o prevedere absolut firească. Noi o încadrăm în contextul acţiunilor orientate spre instaurarea transparenţei în justiţie şi combaterii corupţii din sistemul judecătoresc. Considerăm că oferim şi o protecţie judecătorilor - le punem la îndemînă un instrument de protecţie împotriva eventualelor influenţe care veneau şi mai vin în instanţele de judecată”.

Igor Dolea
Drept urmare, judecatorii sunt obligaţi să raporteze cazurile de influenţă, imediat şi în formă scrisă, preşedintelui de instanţă şi Consiliului Superior al Magistraturii. Cum vor acţiona cele două în consecinţă?

Am încercat să aflăm de la Igor Dolea, membru al Consiliului Superior al Magistraturii: „Vă amintiţi cînd nu exista aşa inflacţiune ca trafic de influenţă? Nu putea fi acuzat cineva de promovarea intereselor cuiva pentru anumite recompense. Apariţia acestui gen de infracţiunea i-a pus în gardă pe cei ce încercau să influenţeze pe cineva graţie poziţiei mai înalte. Aşa şi în această situaţie. Cine va încerca, va şti că există o astfel de reglementare şi se va gîndi bine înainte de asta.”

Eugen Doga este preşedinte al Curţii de Apel Chişinău în ultimii şapte ani, timp în care, spune magistratul, nici un subordonat nu i s-a plîns că s-ar fi încercat influenţarea vre-unei decizii: „Niciodată nu s-a plîns nimeni.

Europa Liberă: Pentru că nu există influenţe sau nu au judecatorii curajul să se plîngă?

Eugen Doga: „Să vă spun sincer, eu nu cred că există influenţe. Este vorba despre procedură. Cazurile de la CEDO vizează acest gen de încălcări. În general, nu cred că există influenţă.”

Iată însă replica Ministrului Justiţiei Alexandru Tănase: „Judecătorilor nu le place atunci cînd sunt sunaţi şi „rugaţi” să ia o decizie sau alta. Desigur, nu toţi au curajul să o recunoască, dar în discuţii private o fac.”

Şi Igor Dolea crede că ar fi naiv să negăm existenţa aşa-ziselor „indicaţii la telefon”. Cînd aceste indicaţii vin din partea politicienilor, este cel mai grav lucru, crede juristul: „Ar fi naiv să negăm că ar exista acest gen de influenţă, cînd politicul de multe ori indică lupta contra unor personae sau concurenţi economici prin mecanisme penale. Şi toate cazurile la CEDO – Palade, Becciev, Sarban, confirmă existenţa acestor influenţe.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG