Linkuri accesibilitate

Bișkek: Bakiev demisionează și se refugiază în Kazahstan


Președintele înlăturat de la putere Kurmanbek Bakiev
Președintele înlăturat de la putere Kurmanbek Bakiev

Comunicat OSCE: „Un pas important către stabilizarea situației și instaurarea domniei legii în Kirghistan”

Cu putin timp in urma guvernul provizoriu de la Biskek a anuntat ca presedintele Kurmanbek Bakiev a demisionat. Potrivit agentiei Associated Press, la Biskek, un reprezentat al puterii provizorii a anuntat ca fostul ministru al apararii Bakyt Kaliev a fost arestat in sudul tarii. El ar fi acuzat de noile autoritati ca a ordonat sa se traga in manifestantii pasnici de la Biskek din 7 aprilie. 80 de oameni au fost omoriti.

Un alt membru al guvernului provizoriu a spus ca autoritatile au emis mandat de arestare si pentru fratii fostului presedinte Bakiev.

Ousted President Bakiev Leaves Kyrgyzstan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:25 0:00
Link direct


Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa a confirmat, printr-un comunicat de presa, ca fostul lider de la Biskek, Kurmanbek Bakiev a parasit Kirghistanul si a plecat in Kazahstanul invecinat. El se afla in localitatea Talas, din sudul tarii.

Potrivit OSCE, plecarea sa este rezultatul eforturilor comune ale presedintilor american, rus si kazah care au mediat intre Bakiev si guvernul provizoriu. „Aceasta evolutie este un pas important catre stabilizarea situatiei si catre instaurarea domniei legii in Kirghistan si evitarea unui razboi civil”, se arata in declaratia OSCE.

Anterior, in localitatea Osh, din sudul tarii, au avut loc schimburi de focuri intre fortele loiale lui Bakiev si cele care sustin autoritatile provizorii de la Biskek. Nu au fost inregistrate victime.

Bakiev a declarat ieri ca ar putea sa demisioneze daca i se asigura protectie, iar astazi a refuzat o oferta de azil venita dinspre autoritatile de la Minsk. Guvernul interimar de la Biskek spune ca Bakiev si cei apropiati lui trebuie sa raspunda in fata justitiei pentru faptele comise si pentru uciderea, in tulburarile de saptamina trecuta, a 80 de oameni. Ieri a avut loc o convorbire telefonica intre Bakiev si premierul Rusiei Vladimir Putin, dar nu au fost facute publice detaliile ei.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG