Linkuri accesibilitate

Lovitură liberă


Semifinalele Ligii Campionilor vor clarifica momentul fotbalistic în care ne aflăm

Semifinalele Ligii Campionilor au creat o aşteptare enormă. Meciurile de marţi şi miercuri vor clarifica momentul fotbalistic în care ne aflăm. Sîntem într-o clipă de supremaţie completă? Barcelona va trebui să răspundă. Deocamdată toate aparenţele sugerează că dominaţia Barcelonei nu poate fi oprită. Barcelona a jucat în sferturi un fotbal de circulaţie aproape perfect şi poate conta pe serviciile fără egal ale lui Lionel Messi, indiscutabil cel mai bun jucător al lumii. Arsenal, adversarul din sferturi, a jucat curajos şi s-a agăţat de meci dar Barcelona a forţat instantaneu şi a dovedit că poate întoarce un meci după 10-15 minute de control total. Însă aparenţele nu sînt foarte solide.

Semifinala cu Inter invită la prudenţă. Inter e o echipă perfect organizată şi , în acelaşi timp, o maşină de dezorganizat jocul adversarului. Barcelona va afla foarte probabil că nu poate face, în compania lui Inter, plimbările cu mingea la picior pe care şi le-a permis în prezenţa adversarilor de pînă acum. Inter e un caz special pentru că are un antrenor de ambiţie şi viziune cu totul speciale. Jose Mourinho a făcut dintr-un lot puternic dar limitat o echipă de mare tenacitate şi exactitate. Asul care aplică loviturile de graţie e Arjen Robben, o aripă care planează liber pe flancuri şi are o explozie fenomenală de şut. Dar cheia echipei e Snijders, un maestru al pasei lungi. Duelul se va decide, tehnic, la mijloc: Snijders şi Cambiasso contra Iniesta şi Xavi. Va fi cel mai vast şi strălucitor turnir de mijlocaşi imaginabil în fotbalul acestui moment. În sfîrşit, meciul va fi decis, dincolo de duelul tehnic, de drama psihologică. Aici, Mourinho are un avantaj. Echipa lui Mourinho a învăţat să joace şi să provoace pe dimensiunea psihică, plantînd frustrări şi incidente care pot fi fatale pentru echipele lipsite de răbdare şi perseverenţă. Cazul Chelsea e o lecţie clasică. Prin urmare, Barcelona rămîne favorită dar pronosticurile care exclud supriza sînt pripite.

Celalată semifinală pare mai simplă. Bayern porneşte cu o şansă clară meciul cu Lyon. Bayern a marcat o creştere progresivă pe parcursul competiţiei şi vine după eliminarea traumatică a foştilor favoriţi de la Manchester United. Lyon a urcat mai greu, după un meci foarte strîns cu Bordeaux, înclusiv o a doua manşă în care s-a limitat la defenisvă. Bayern pare o forţă prea mare pentru Lyon, asta doar dacă Lyon nu revine la una din zilele de graţie pe care le prinde la intervale neregulate.

În genere, semifinalele Ligii vor da un semnal despre mersul viitor al fotbalului european, fie pe direcţia jocului de construcţie în regim de mare tehnicitate, fie pe direcţia fotbalului de disciplină şi uzură. Barcelona e favorita publicului dar tot Barcelona e ţinta spărgătorilor de sisteme de la Inter şi Bayern. E foarte posibil ca disputa să fie tranşată abia în finală. Căci, în cazul în care va trece de Inter, Barcelona va fi foarte probabail aşteptată în finală de Bayern.
XS
SM
MD
LG