Linkuri accesibilitate

Suspendarea adopțiunilor de copii efectuate de americani în Rusia


Pavel Astakhov, ombudsman pentru drepturile copiilor, cu Artiom Saveliev, copilul retrimis în Rusia
Pavel Astakhov, ombudsman pentru drepturile copiilor, cu Artiom Saveliev, copilul retrimis în Rusia

Moscova a suspendat adopțiile efectuate de americani pîna cînd Statele Unite acceptă o listă de noi reguli și recunosc dreptul autoritaților ruse de a supraveghea copiii.


Adoptiile americane din Rusia au fost suspendate dupa ce o familie a urcat un copil adoptat in avion si l-a trimis inapoi, in Rusia. O delegatie americana se deplaseaza in Rusia. Despre ce urmeaza sa discute ? - e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Obiectivul delegatiei Statelor Unite este sa restabileasca increderea si sa clarifice regulile care guverneaza adoptiile internationale. Asta dupa ce o femeie din statul Tennessee a stirnit o adevarata furtuna mediatica, cind a trimis inapoi in Rusia, un baietel adoptat, in virsta de 7 ani, cu o nota pe care a scris, „pentru oricine interesat”.

In aceste conditii Moscova a suspendat adoptiile efectuate de americani pina cind Statele Unite accepta o lista continind noi reguli si recunosc dreptul autoritatilor ruse de a supraveghea copiii, chiar si dupa acestia devin parte a unei familii americane. Soarta baietelului Artiom Saveliev, care implineste azi 8 ani, a stirnit reactii puternice in presa rusa.

Actul mamei adoptive a lui Artiom a fost condamnat de toata lumea, intre care si presedintele Medvedev, care l-a caracterizat drept „o fapta monstruoasa”. Ambasadorul american la Moscova, John Beyrle s-a declarat „socat si miniat ca o familie poate sa actioneze intr-o astfel de maniera fata de un copil adoptat legal”.

Mama baietelului a scris in aceasi nota ca-l trimite inapoi in Rusia pentru ca directorul si lucratorii de la orfelinat ar fi mintit-o cu privire la starea mentala a copilului. In trecut, astfel de situatii s-au soldat cu suspendari indelungate ale adoptiilor internationale. Experti cred ca ar putea sa nu fie cazul si acum. Alyona Senkevich, coordonator pentru Arizona al unei organizatii de adoptii a spus ca dupa o reactie initiala dura, spiritele s-au mai calmat si oamenii inteleg ca astfel de lucruri, oricit ar fi de oribile si de greu de suportat, se intimpla.

Autoritatile ruse doresc reguli care sa evite insa astfel de exceptii. Principala solicitare este ca cei adoptati in America sa pastreze cetatenia rusa pina la virsta de 18 ani. Rusii doresc ca prin intermediul consulatelor lor sa aiba dreptul de a supraveghea ce se intimpla cu copiii. O astfel de idee nu a fost acceptata de Statele Unite in trecut, dar acum va fi probabil negociata.

Delegatia condusa de adjunctul secretarului de stat, Michael Kirby este supusa unei presiuni publice intense in America. Peste 22 de mii de persoane au semnat o petitie care cere presedintilor Obama si Medvedev sa ia masuri punitive impotriva celor care se fac vinovati de abuz in asa fel incit adoptiile sa continue. Rusia are in orfelinate circa 800 de mii de copii.
XS
SM
MD
LG