Linkuri accesibilitate

Ernest Vardanean acuzat oficial de „înaltă trădare”


Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Jurnalistului transnistrean independent i s-a respins cererea de a fi judecat în stare de libertate și de a-și desemna avocatul


Avocatul din oficiu al jurnalistului şi politologului de la Tiraspol Ernest Vardanean a fost înştiinţat astazi oficial că i s-a respins recursul de eliberare a clientului său, care tot astăzi, a fost pus oficial sub acuzare pentru înaltă trădare.

Şedinţa de judecată a avut loc cu uşile închise. Avocaţii lui Ernest Vardanean spun că nu au putut să participe la proces şi nici clientul lor nu a fost adus la Judecătoria supremă. Din ce cauză? – l-am întrebat pe avocatul Alexandru Postică de la organizaţia PromoLex din Chişinău, angajat de familia jurnalistului Ernest Vardanean.

Alexandru Postică: „Astăzi am fost la Tiraspol. Am asistat la o parodie de şedinţă, fiind în holul Judecătoriei supreme a aşa-numitei Transnistrii, unde erau mai mulţi procurori şi avocaţi care aşteptau şi ei şedinţele de judecată, aşteptând să fim chemaţi în sala de judecată pe coridor ne-am întâlnit cu procurorul care duce dosarul lui Ernest Vardanean, care ne-a comunicat că şedinţa deja a avut loc, deşi eram citaţi la ora 10.00 şi la aceeaşi oră am şi ajuns acolo. Ne-a comunicat că s-a respins recursul avocatului şi că măsura de reprimare va rămâne aceeaşi – arest pe un termen de 60 de zile”.

Tot vineri, 16 aprilie, dar deja după amiază, avocatului din oficiu al lui Ernest Vardanean i-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea oficială – aceeaşi despre care s-a vorbit la început: „înaltă trădare de stat”, în temeiul articolului 271 din Codul penal al Transnistriei. Acest lucru înseamnă că jurnalistul Ernest Vardanean nu mai este bănuit, ci este acuzat oficial de săvîrşirea presupusei crime.

Avocatul Alexandru Postică spune că înaintarea învinuirii ar putea însemna cu o foarte mare probabilitate că Ernest Vardanean ar putea să ajungă să fie judecat şi că instanţa va pronunţa o sentinţă, iar până atunci va rămâne în arest.

Alexandru Postică: „Prin urmare, cu siguranţă că starea lui de arest nu va fi schimbată în următoarele săptămâni”.

Potrivit lui Alexandru Postică, soţiei lui Ernest Vardanean nu i s-a permis până acum să-şi vadă soţul. Jurnalistul se află în izolatorul de detenţie din Tiraspol, iar accesul e permis numai avocatului din oficiu.

Alexandru Postică: „Am făcut o tentativă, am contactat şeful izolatorului, am fost refuzat, ignorat mai bine zis şi am depus o cerere în scris prin care am anexat mandatul şi licenţa şi, iarăşi, nu am avut nici un răspuns. Deci, suntem ignoraţi”.

Familia jurnalistului a declarat Europei Libere că absolut toţi avocaţii din Transnistria la care au apelat au refuzat să se ocupe de dosarul lui Ernest Vardanean, cel mai probabil din frică. De aceea a apelat la un avocat din Chişinău.

Alexandru Postică spune în condiţiile în care Tiraspolul nu acceptă alţi avocaţi decât cu cetăţenie transnistreană şi care s-ar angaja în scris să păstreze secretul anchetei, va fi nevoit să depună o plângere direct la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Alexandru Postică: „Având în vedere că nu există nici un remediu efectiv în situaţia lui Ernest Vardanean, având în vedere că se încalcă flagrant Drepturile Omului nu-mi rămâne nimic altceva decât să încercăm să depunem o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi să solicităm examinarea în regim prioritar a cererii respective”.

Potrivit avocatului Alexandru Postică şi, după cum au declarat anterior pentru Europa Liberă jurişti şi militanţi pentru drepturile omului din Transnistria, în ciuda aparenţei de legalitate pe care vor să o creeze autorităţile, jurnalistului Ernest Vardanean deja i s-au încălcat mai multe drepturi.

Alexandru Postică: „Vreau să comunic că rudelor acestuia şi eu cred că nici lui Ernest Vardanean nu i-au fost înmânate actele procedurale obligatorii, cum ar fi procesul verbal de reţinere, ordonanţa de învinuire, încheierea ş.a.m.d.. Avocatul transnistrean nu a putut să-mi comunice şi să-mi transmită mie absolut nici un act, pe motiv că şi-a luat angajamentul de a nu divulga absolut nici o informaţie”.

Faptul că lui Ernest Vardanean nu i se permite să-şi aleagă avocatul ar fi o altă încălcare a drepturilor sale. În plus, organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului nu li se permite să verifice condiţiile de detenţie, starea sănătăţii jurnalistului şi să se convingă că asupra lui nu se exercită persiuni.

Avocatul Alexandru Postică presupune că după înaintarea învinuirii oficiale, Ernest Vardanean ar putea să fie transferat din izolatorul de detenţie preventivă în penitenciarul din Tiraspol.

Amintim că jurnalistul şi analistul politic independent de la Tiraspol Ernest Vardanean a fost arestat pe 7 aprilie, iar trei zile mai târziu i-a fost prelungit mandatul de arest pentru 60 de zile.
Previous Next

XS
SM
MD
LG