Linkuri accesibilitate

Penitenciarul 13: paradigmă a detenției de tip medieval


Robert Badinter și Alexandru Tănase
Robert Badinter și Alexandru Tănase

Fostul ministru de justiție francez Robert Badinter critică carcerile, condițiile sanitare și perioadele lungi de prevenție

Cunoscutul promotor al reformelor in domeniul justitiei juvenile, Robert Badinter, fost ministrul de justitie al Frantei, a declarat, dupa o vizita in interiorul penitenciarului 13 din Chisinau, ca problemele principale ale acestui penitenciar sunt numarul mare de detinuti in celule mici, conditii sanitare care nu corespund timpurilor noastre, si perioada prea mare de detentie preventiva.

Fostul ministru de justitie al Frantei, Robert Badinter i-a cerut in mod public ministrului moldovean al Justitiei, Alexandru Tanase, sa inchida celulele disciplinare, altfel numite – carcere, din interiorul penitenciarului.

Robert Badinter „Aceste celule disciplinare, de 3-4 metri patrati, sunt niste gauri, nu celule. Este imposibil sa inchidem acolo adulti, cu atat mai mult copii. 5 zile pentru minori in asemenea conditii, cu patul strans in timpul zilei, veceuri din evul mediu si robinet de deasupra cu care ei pot, sa presupunem, sa se spele..sunt imposibile. Moldova a suferit prea mult in istorie, iar acesta e un motiv in plus sa terminati cu aceasta situatie.”

Robert Badinter a spus ca-si doreste sa fie informat in cateva saptamâni ca ceea ce a vazut astazi senatorul francez nu mai exista, ca celulele disciplinare arata ca niste celule obisnuite, iar detinutii, mai ales minori, au parte de plimbari si lectii in fiecare zi.

Alexandru Tanase, ministrul justitiei, spune ca penitenciarul 13 impreuna cu conditiile de detentie de acolo sunt o mostenire inca din perioada gulagului sovietic: „Ceea ce am vazut noi azi si ceea ce era normal pe timpul lui Stalin este absolut inadmisibil pentru o societate democratica.”

Alexandru Tanase a mai spus ca Ministerul Justitiei va convinge Guvernul ca sunt necesari bani pentru construirea altui penitenciar, dar mai trebuie si sa explice societatii de ce e nevoie sa imbunatateasca conditiile de detentie.

Alexandru Tănase: „Oamenii cred ca daca cineva a ajuns sa fie detinut, inseamna ca e in drept sa fie detinuti in orice conditii. Acest copii arestati preventiv sau condamnati au fost lipsiti de libertate, dar nu au fost condamnati la conditii inumane si degradante.”

Dupa ce ne-a aratat carcerile, seful inchisorii Victor Petrachi a promis ca pana in asta seara detinutii vor fi transferati in celule obisnuite iar carcerile pe care le-am vazut nu vor mai fi utilizate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG