Linkuri accesibilitate

Operațiune împotriva mafiei bulgare din domeniul energetic


Ministrul energeticii Traicio Traikov a declarat că grupul criminal din perioada guvernării socialiste a adus pagube bugetului în valoare de peste 1 miliard de euro

Operațiunea sub numele de cod „Intangibilii” va scoate la iveală corupția într-un domeniu extrem de sensibil. Este vorbă de contracte în energetică în valoare de zeci sau chiar sute de milioane de euro, de spălarea de bani și furt de TVA. Se menționează, deocamdata neoficial, numele omului de afaceri Hristo Kovaciki, fondator și sponsor al partidului „Lider” care a fost foarte aproape de a trece de bariera de 4 procente în alegerile parlamentare din 2009.
Acum Kovaciki este anchetat pentru infracțiuni fiscale. A fost impusă proprire pe proprietăți ale sale evaluate la aproximativ 80 de milioane de euro. A părăsit arestul anchetei penale după ce a plătit o cauțiune record de 100 000 de euro.

Ministrul de interne a calificat operațiunea „Intangibilii”, la care au participat aproximativ 400 de ofițeri de poliție, din Agenția pentru securitate națională, procurori și funcționari ai fiscului, drept „una din cele mai serioase masuri anticriză ale guvernului”. La rîndul său primul ministru Boiko Borisov a spus ”nu poți să umpli frigiderul fără să-i prinzi pe cei care l-au golit”.

Numărul celor arestați a depășit 20. Au fost confiscate documente și computere. Este așteptată arestarea unor înalți funcționari de stat. Ministrul economiei și energeticii, Traicio Traikov a declarat că grupul criminal a adus pagube bugetului în valoare de peste 1 miliard de euro. Ies la iveală unele din cele mai bine păzite secrete din perioada guvernării foștilor comuniști.

Printre cei arestați se află Nikifor Vanghelov, ginerele lui Kovaciki, considerat a fi unul din cei mai influenți manageri in industria cărbunelui și în energetica bulgară.

Ambasadorul american James Worlik a declarat astăzi în urmă unei întălniri cu procurorul șef Boris Velcev că Bulgaria se afla în vizorul partenerilor săi care așteaptă măsuri hotărîte impotrivă corupției și crimei organizate.
XS
SM
MD
LG