Linkuri accesibilitate

Un steag și un imn nu duc nicăieri dacă statul nu e recunoscut de nimeni


Un stat se defineste prin atributele suveranitatii, iar in mod traditional acestea au fost decise ca incluzand un drapel si un imn national. Cel putin asta a facut Cecenia atunci cand si-a declarat suveranitatea in iarna dintre 1991 si 1992. Prima initiativa a primului guvern cecen a fost aceea de a inventa un steag, iar ulterior imnul i-a fost comandat unui compozitor britanic.


Dar un steag si un imn nu duc nicaieri daca tara nu e recunoscuta de nimeni... sau de un grup suficient de alte state importante. Zilele trecute, Nicaragua a recunoscut independenta Osetiei de Sud... asta nu face insa din Osetia un stat autentic. Invers, Kosovo nu e recunoscut de cateva state europene, si anume Spania, Romania si Grecia, insa a fost recunoscut de Statele Unite, Franta, Anglia si Germania, ceea ce face din Kosovo un stat autentic, cu toate ca pentru moment el ramane mai degraba un protectorat international.


Cel mai instructiv a fost cazul combinat al Chinei si Taiwanului. Dupa al doilea razboi mondial, mai precis dupa ruptura dintre China comunista si insula Taiwan, unde se retrasese guvernul nationalist, majoritatea tarilor planetei au recunoscut diplomatic Taiwanul. Aceasta insula a reprezentat China eterna la Natiunile Unite, chiar si dupa moartea lui Mao. Dar, cand Statele Unite au recunoscut China comunista, majoritatea tarilor planetei si-au schimbat politica, recunoscand Pekinul. Dat fiind ca ambele parti –si Pekinul si Taiwanul- mentin fictiunea unei Chine unice, din care o parte e guvernata nelegitim, statele planetei au trebui sa se hotarasca pe cine recunosc din cele doua, ceea ce a dus la izolarea actuala a Taiwanului.


Intr-atat de complicata este definitia unui stat, incat nici nu e limpede care e numarul de tari de pe glob. Autoritatea Palestiniana, de pilda, sau Vaticanul, pot doar cu mare greutate fi privite ca fiind state in adevaratul sens al cuvantului. Unii au propus sa fie luat in considerare creteriul existentei unui prefix telefonic propriu, de pilda. Propunere care trebuie lepadata de indata, daca ne gandim ca Statele Unite si Canada au acelasi prefix telefonic: 001 !... Asa incat, la intrebarea: ce face ca un stat sa fie recunoscut ca stat exista de fapt un singur raspuns : privirea celorlalti.

XS
SM
MD
LG