Linkuri accesibilitate

Prezidențialele din nordul Ciprului cîștigate de un naționalist


Dervis Eroglu
Dervis Eroglu

Din motive diferite, Nicosia și Ankara nu exultă în urma alegerii lui Dervis Eroglu

Guvernul grecilor ciprioţi a calificat drept „un eveniment negativ” victoria unui naţionalist la alegerile prezidenţiale din nordul turcesc al insulei. Grecii ciprioţi se tem că Derviş Eroglu va încetini ritmul negocierilor de pace, cu toate că patronul din umbră al turcilor ciprioţi, Ankara, doreşte mai mult decât oricând rezolvarea conflictului.

Nici grecii ciprioţii, nici Turcia n-a primit cu bucurie victoria lui Derviş Eroglu la alegerile de duminică din nordul turcesc al Ciprului.
Veteranul naţionalist Derviş Eroglu a militat în trecut pentru independenţa jumătăţii sale de insulă. Cu toate că în recenta campanie Eroglu a semnalat că s-a schimbat şi doreşte continuarea procesului de pace, guvernul grecilor ciprioţi nu şi-a ascuns dezamăgirea faţă de victoria lui, spunînd că va trebui să găsească noi metode de continuare a procesului de pace, în noile condiţii.

La Ankara, premierul Turciei Recep Tayyip Erdogan a fost la fel de tranşant, într-o declaraţie făcută ieri, când avantajul naţionalistului Eroglu devenise evident. „Oricine va fi ales preşedinte va trebui să continue procesul de pace ”, a spus premierul turc, adăugînd că aceasta este o decizie a Turciei, în calitate de ţară garantă.

Premierul turc i-a fixat chiar şi un termen liderului nou-ales, spunînd că Ankara doreşte găsirea unei soluţii a conflictului cipriot înainte de sfârşitul anului curent. Erodgan a adăugat că orice problemă nerezolvată în acest domeniu va provoca „supărarea” Turciei.

Agenţiile de presă scriu că supărarea Turciei are ca explicaţie principală faptul că guvernul Ciprului, ţară membră în UE, este gata să blocheze orice apropiere a turcilor de Uniune în absenţa unor progrese reale în procesul de reunificare a insulei.

În primele declaraţii de după alegeri, Eroglu a părut să înţeleagă mesajul. „Ca un om care ştie ce s-a întâmplat între cele două părţi ale Ciprului pot spune că eu unul doresc rezolvarea conflictului mai mult decât cei care spun că eu aş împiedica găsirea unei soluţii”, a spus Eroglu aseară, la Nicosia.

Învinsul alegerilor de ieri, preşedintele în exerciţiu Mehmet Ali Talat, un moderat, a spus însă că negocierile de pace vor fi „imposibile” cu Eroglu ca preşedinte.

Ciprul a fost împărţit în anul 1974, când trupele turceşti au invadat insula după o lovitură de stat eşuată, pusă la cale de grecii ciprioţi cu sprijinul Greciei. În 1983, nordul turcesc şi-a declarat independenţa, care a fost recunoscută numai de Turcia. Turcia are şi în prezent aproximativ 30.000 de militari în Ciprul de nord. În ciuda divizării insulei, Ciprul, mai exact jumătatea grecească, a fost primit în 2004 în Uniunea Europeană.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG