Linkuri accesibilitate

19.04 - București: Raportul ONU despre cianurile de la Baia Mare


Accidentul ecologic de la Baia Mare Baia Mare are la origine trei tipuri de factori: defecte de construcţie, precauţii inadecvate şi starea vremii.


19 aprilie 2000

Actualitatea românească. Corespondent: Dan Alexe

Raportul ONU despre cianurile de la Baia Mare.

Raportul ONU cu privire la accidentul ecologic produs de societatea româno-australiană ajunge la concluzia că incidentul vărsării de cianuri de la Baia Mare are la origine trei tipuri de factori: defecte de construcţie, precauţii inadecvate şi starea vremii. Aceste trei condiţii laolaltă au dus la slobozirea închisă a circa 100 de tone de cianură.

În privinţa pericolului pentru sănătate, raportul afirmă că riscul imediat pentru cetăţenii din regiunea poluată este foarte redus. În schimb, riscurile pe termen lung sunt mari, putând apărea probleme de sănătate, nu din cauza cianurii, ci pentru că solul este poluat cu metale grele. Şeful comisiei ONU, Fritz Schlingeman, a declarat că cianura s-a extins până la 2000 de kilometri de la locul accidentului. Acesta a mai spus că sistemul iniţial de exploatare al minei fusese conceput pentru a reduce poluarea din regiune care a cunoscut un minerit extensiv. Ideea era de a împiedica substanţele primejdioase de a se răspândi în natură, dar accidentul a fost produs de o combinaţie de condiţii atmosferice extrem de vitrege.

Raportul confirmă astfel parţial afirmaţiile guvernului român ce declarase ca sursă a accidentului temperaturile coborâte, urmate de zăpezi şi ploi, care au dus la ruperea barajului ce trebuiau să împiedice scurgerile toxice. Una din concluziile celor circa 60 de pagini ale raportului este că nu fusese prevăzut nimic pentru eventualitatea în care apele ar depăşi limita rezervorului.

Cât despre compania australiană, raportul ONU ajunge la concluzia că aceasta a operat în limitele licenţei guvernamentale pe care o deţinea. Este considerată drept pozitivă colaborarea dintre autorităţile române şi cele maghiare, limitându-se astfel urmările ecologice ale accidentului.

Mostrele culese arată că întreaga regiune este foarte poluată, în special în jurul Băii Mari. Nu neapărat din pricina accidentului, ci probabil în urma unei mai vechi şi sistematice poluări din jurul Băii Mari. Mult mai mult decât cianura care se evaporă rapid şi fără mari urmări, o poluare mai gravă în regiune este cea produsă de reziduurile de plumb, cupru şi zinc ce pot atinge sistemul nervos, cu posibilitatea de produce malformaţii în nou-născuţi.

Raportul recomandă repararea şi modernizarea reţelelor locale de distribuire a apei potabile.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG