Linkuri accesibilitate

Desființarea de facto a Agenției Naționale de Integritate


Combaterea anti-reformiștilor: printr-un protest maraton sau prin rescrierea Constituției?

Desfiintarea de facto a Agentiei Nationale pentru Integritate, prin verdictul Curtii Constitutionale care nu a avizat cateva articole-cheie, este una dintre cele mai grave lovituri date statului de drept din Romania – se arata in doua comentarii aparute in presa de azi.

In Romania libera, Dan Cristian Turturica reaminteste ca masurile anticoruptie luate pana acum de ANI nu au fost deloc spectaculoase: odata trimisi in instanta, demnitarii care au incalcat legea ajung de regula sa scape basma curata sau fac obiectul unor procese cu amanari interminabile, de ani si ani. Si atunci, se intreaba editorialistul, de ce a fost nevoie de blocarea activitatii Agentiei, in vazul tuturor si sub tirul direct al autoritatilor europene care critica sever Bucurestiul la capitolul justitie? Răspunsul este foarte simplu, scrie el si citam: ”Antireformistii vor să ne reamintească faptul că ei sunt cu adevărat stăpânii acestei ţări şi pot face realmente ce vor”. Cu alte cuvinte, „forţa lor stă în blazarea noastră. Un protest-maraton la care să participe măcar câteva zeci de mii de oameni cred că i-ar pune, cel puţin pentru o vreme, cu botul pe labe. Nici Ceauşescu nu a priceput altfel”.

Si comentariul lui Mircea Mihaies, din Evenimentul zilei, se ocupa de acelasi subiect. Problema pe care si-o pune este daca ANI este de fapt eficienta sau nu. Or, decizia Curtii Constitutionale nu da absolut niciun indiciu in acest sens. Recursul exagerat de des la hotarari ale Curtii indica, in schimb, o constitutie vaga, interpretabila, cu numeroase lacune. Din punctul sau de vedere, solutia radicala este rescrierea Constitutiei. Cu o lege fundamentala bine facuta, nu va mai fi nevoie nici macar de Agentia Nationala de Integritate. Dupa cum nu va mai fi nevoie de pletora de „organisme ajutatoare” prin care se incearca din mers si de ochii lumii coretarea imperfectiunilor legii supreme. Chiar si cu o noua Constitutie, Romaniei tot ii va ramne o mare problema: cadrele, cei care sa aplice legile. Or aici singura solutie care-i vine in minte comentatorului este.... importarea lor de pe planeta Marte.
XS
SM
MD
LG