Linkuri accesibilitate

Presa americană și administrația Obama


O dispută în jurul unui document al Ministerului apărării publicat de New York Times.


La sfirsitul saptaminii, cotidianul New York Times a publicat extrase din ceea ce a prezentat drept un document intern al Pentagonului cu privire la pozitia administratiei americane in cazul in care Iranul obtine armament nuclear. Cum a reactionat Casa Alba? - e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Robert Gibbs a spus ca New York Times a publicat fragmente fara sa aiba acces la intreg documentul. Articolul din ziar citeaza un document, atribuit ministrului american al apararii, Robert Gates in care acesta cere o strategie mai cuprinzatoare a administratiei Obama fata de pericolul nuclear iranian.

Cotidianul a citat o oficialitate americana, care, sub beneficiul anonimatului a spus ca documentul a fost extrem de important, atragind atentia asupra unor lacune. Gates a spus ulterior ca articolul a denaturat pozitiile sale. „Sa scrii un articol, fara sa vezi documentul respectiv este iesit din comun”—a spus purtatorul de cuvint al Presedintiei. Acesta a adaugat ca i se pare de necrezut ca un ziar de prestigiul lui New York Times poate publica un articol pe baza unor scurgeri de informatii despre un document la care ziaristii nu au avut acces.

Peter Baker, de la New York Times, care s-a aflat in sala in care purtatorul de cuvint a formulat acuzatiile a luat apararea ziarului, spunind ca articolul este bine documentat. Saptamina trecuta, purtatorul de cuvint Robert Gibbs a spus, intr-un interviu publicat in Washington Post, ca este nemultumit de comportamentul anumitor ziaristi. Ieri, Gibbs a aratat ca administratia Obama este cea mai transparenta din istorie. „Atita timp cit exista presa si cit exista un birou de presa va exista adversitate” – a spus purtatorul de cuvint.

In general pina acum, Barack Obama este considerat de presa ca fiind distant si preferind aparitiile cu coregrafie prestabilita, contactelor spontane. Multe dintre esecurile administratiei de pina acum au fost puse pe seama faptului ca Obama a renuntat la stilul sau angajat si angajant din campanie. Odata cu a doua parte a dezbaterii cu privire la sistemul de ingrijire a sanatatii, presedintele si-a modificat insa strategia si a iesit din nou la atac, intr-o maniera convingatoare. Dar incet-incet indelungata luna de miere a lui Obama cu presa se termina si de-aici incolo administratia va lua din ce in ce mai mult act de forta celei de-a patra puteri in stat: presa.
XS
SM
MD
LG