Linkuri accesibilitate

Premierul rus Putin nu renunță la măsurile de austeritate


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Șeful guvernului de la Moscova susține că împrumuturi externe ar duce la pierderea suveranității economice și politice

Premierul Vladimir Putin a prezentat astăzi în Duma de Stat un raport pozitiv despre activitatea guvernului său în ultimul an, insistînd asupra posibilităţii ca economia Rusiei să-şi reia creşterea anul acesta.

Premierul Putin şi-a lăudat guvernul pentru că în timpul crizei globale a reuşit să evite un colaps financiar de felul celui prin care a trecut Rusia în 1998 şi a anticipat că anul acesta economia ţării sale ar putea creşte cu 3,1%, adică peste actuala prognoză oficială.

Vladimir Putin a avertizat însă că reluarea creşterii economice nu înseamnă neapărat sfârşitul crizei şi că măsurile de austeritate sunt cât se poate de necesare. Putin a spus că este important ca guvernul şi alţi factori de decizie să ducă o politică economică şi financiară responsabilă, astel ca ţara să nu fie nevoită să se împrumute dinafară. Un asemenea ajutor, a adăugat premierul rus, ar însemna „pierderea suveranităţii economice, iar apoi a celei politice”.

Putin a recunoscut că mediul de afaceri din Rusia rămâne neprielnic, fiind obstrucţionat de birocraţie – sau de „kilogramele de hârtie” puse în cârca firmelor, cum s-a exprimat premierul. „Este prea devreme să vorbim de libertate autentică pentru întreprinzători în Rusia”, a spus Putin, enumerînd apoi câteva din obstacolele birocratice puse în calea oamenilor de afaceri.

Premierul rus a mai spus că de la anul constribuţia la sistemul de asigurări sociale va creşte cu două procente şi a promis că veniturile suplimentare vor fi folosite pentru refacerea sistemului de asistenţă medicală. Putin a spus că peste 30% din instituţiile medicale ale Rusiei au nevoie de reconstrucţii capitale şi că multe policlinici şi spitale nu au echipamentul necesar pentru a furniza asistenţă medicală „la standarde moderne”.

În sfârşit, premierul rus a dat astăzi asigurări, în discursul său din Duma de Stat, că pregătirile pentru Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014, care se vor ţine la Sochi, merg bine, şi că în prezent lucrează pe diferite şantiere olimpice 27.000 de oameni.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG