Linkuri accesibilitate

Miza întrevederii președinților Ucrainei și Rusiei


Președinții Dmitri Medvedev și Victor Ianucovici
Președinții Dmitri Medvedev și Victor Ianucovici

Kievul speră să obțină o reducere a prețului pentru gazele naturale rusești - Ce pretenții are Moscova?

Pentru prima data de la victoria in alegerile prezidenţiale, liderul Ucrainei Victor Ianucovici este gazda unei întâlniri cu preşedintele Rusiei Dimitri Medvedev. Dar este a 5-ea reuniune la vârf ucraino-rusă din februarie.

Pentru Ucraina, miza discuţiilor de astăzi este mare: speră să obţină o reducere substanţială a prețului pentru gazul rusesc, reducere care ar pune-o într-o poziţie mai favorabilă în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, privind reluarea creditării externe.

Fiind atât de importante pentru Kiev, discuţiile de astăzi au fost pregătite de premierii celor două ţări. După întrevederea cu Vladimir Putin, premierul ucrainean Micola Azarov a precizat că Ucraina speră să-şi reducă cheltuielile anuale pentru gaze la 4 miliarde de dolari.

Adjunctul său a fost şi mai clar, afirmând că Ucraina ar dori ca preţul pentru mia de metrii cubi de gaze naturale să scadă la 230 – 240 de dolari.
În acest moment, Ucraina plăteşte 304 dolari, preţ stabilit într-un contract de 10 ani. Contract semnat anul trecut când relaţiile Rusiei cu Ucraina preşedintelui Iuşcenco erau mult mai tensionate.

Şi premierul rus Vladimir Putin s-a declarat încrezător că discuţiile vor duce la un compromis, acceptabil pentru toată lumea.

Ce ar putea oferi Ucraina în schimb? Analistul politic rus Fiodor Lukianov crede că Rusia nu se aşteaptă la concesii politice, fiindu-i clar că acestea pot fi pierdute odată cu o nouă schimbare de putere.

Mai degrabă, ar putea fi interesată în sistemul de conducte, care leagă Rusia de clientii vest europeni, tranzitând Ucraina. De două ori, în ultimele ierni, acest tranzit, mai bine zis costul lui, a provocat un aşa-numit război al gazului, cu consecinţe neplăcute pentru toţi clienţii Rusiei dar si pentru credibilitatea furnizorului rus.

Rusia ar putea aştepta o reducere a restricţiilor impuse investitorilor, ar putea cere o participare de până la 50 la sută în producătorul de avioane ANTONOV sau o prelungire a contractului de închiriere pentru portul militar din Sevastopl, unde este baza flotei ruseşti în Marea Neagră.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG