Linkuri accesibilitate

Jurnaliștii români văzuți de colegii moldoveni (Timpul)


Este bine că jurnaliştii de peste Prut vin la Chişinău şi încearcă să se uite mai nuanţat la realităţile de aici dar, deocamdată, la stereotipurile grave nu fac decît să adauge altele...


În Timpul, Constantin Cheianu constată că odată cu ziarele româneşti, la Chişinău au apărut şi jurnaliştii români, care, de regulă, au mai fost pe aici şi au apucat să fie dezamăgiţi de moldoveni. Acum, scrie Cheianu, ei nu ştiu cum îşi schimbă foarte lejer optica. Ceea ce mai înainte îi deranja acum a devenit „drăguţ”. Este bine că jurnaliştii de peste Prut vin la Chişinău şi încearcă să se uite mai nuanţat la realităţile de aici. Deocamdată, însă, la stereotipurile grave de cândva, ei nu fac decât să adauge altele, „drăguţe”.

Acum câteva luni, Constantin Tănase, a anticipat că una din marile provocări ale actualei Alianţe de guvernământ va fi atitudinea ei faţă de ziua de 9 mai când ruşii vor sărbători 65 de ani de la, cum zic ei, „marele război pentru apărarea patriei”. Urmărind atent acest subiect, Tănase scrie că practic, din ceea ce a susţinut în ultimii doi ani în persoana aşa-zisei „opoziţii anticomuniste”, nu a mai rămas nimic.

„Filat-Putin, o istorie de dragoste rănită” este titlul editorialului din Jurnal de Chişinău, semnat de Nicolae Negru. Editorialistul îşi aminteşte că Vlad Filat promitea o politică externă pragmatică, dar nu lipsită de demnitate. „Vom fi verticali, nu vom merge încovoiaţi nicăieri”, spunea liderul PLDM. Astăzi, scrie Nicolae Negru, îl vedem pe Filat tot mai aplecat şi mai aplecat, cerşind un semn de atenţie din partea lui Putin.

Tot în Jurnal de Chişinău, Lilian Negură scrie că R. Moldova nu are nevoie de orice guvernare democratică, ci de o guvernare bună. Dar chiar şi cel mai profesionist ministru nu va putea să schimbe lucrurile din societate dacă subalternii săi nu vor fi eficienţi. Totodată, presiunile culturale şi de interes pot fi asupra lui atât de mari încât acest ministru profesionist să fie constrâns să ia decizii „neprofesioniste”.

De ce politica din Republica Moldova devine tot mai neinteresantă, iar politicienii mai neîndemnînatici aflaţi citind ziarul de limbă rusă Panorama. Tot jurnaliştii de la Panorama scriu că în acest an Republica Moldova ar putea rămână fără roadă.

Vsevolod Ciornei în Săptămâna constată că alegerile anticipate, care în mod normal sunt organizate în cazuri extraordinare, în Republica Moldova, devin un fel de permanenţă. În cazul unor noi alegeri, este posibil ca viitorul parlament să aibă altă configuraţie politică. Ar urma noi răsturnări spectaculoase, revanşe, riposte, zarvă şi circ. Un carusel plăcut pentru cine ştie să aprecieze satisfacţia ameţelii uşoare. Dar prea costisitor. Şi fără garanţii că ameţeli nu va deveni grea.
XS
SM
MD
LG