Linkuri accesibilitate

Eurostat calculează un deficit bugetar de 8,3%


Premierul Emil Boc
Premierul Emil Boc

Șeful Comisiei Europene avertizează: România trebuie să-și modernizeze radical administrația publică

Premierul roman Emil Boc nu stie sa spuna de ce deficitul bugetar al tarii anuntat de Eurostat - institutul de statistica al Uniunii Europene ar fi mai mare cu un procent, decit cel declarat de Romania. Singura lui explicatie este legata de formulele diferite de calcul folosite de Comisia Europeana, pe de o parte, si Fondul Monetar International, pe de alta parte. Deficitul bugetar declarat al Romaniei este de 7,3 la suta, fata de 8,3 la suta cit a constat Eurostat.

Diferenta de un procent este insa prea mare pentru a intra in marjele unei erori de calcul, de aceea chiar seful Comisiei Europene Barosso a ridicat din sprincene. “I-am impartasit presedintelui Traian Basescu ingrijorarea cu privire la deficitul bugetar si la controlul fiscalitatii”, a declarat inaltul functionar european. Mai mult Barosso a avertizat Romania ca trebuie sa ia masuri radicale pentru modernizarea administratiei publice daca vrea sa beneficieze de fondurile europene.

Primul ministru roman a spus sigur pe el ca nu are nicio “neliniste” in privinta deficitului bugetar declarat de 7,3 la suta, fiindca acesta a fost validat de Fondul Monetar International. Exista, insa, si alte probleme neelucidate, fiindca potrivit informatiilor date ieri publicitatii de Institutul National de Statistica numarul angajatilor din administratia publica a crescut cu aproape 8% exact la un an de la inceperea crizei, an in care Guvernul Romniei anunta disponibilizari, inghetari de posturi si concedii fara plata in randul angajatilor din sectorul public. In schimb numarul somerilor provenit din sectorul privat a ajuns pina aprope de 700 de mii.

De altfel si din cauza absentei reformelor din administratie, deficitul bugetar ar putea depasi si in acest an sapte la suta, a spus presedintele Traian Basescu la intilnirea pe care a avut-o cu membrii guvernului la inceputul acestei saptamini. Executivul roman si-a propus ca tinta 5,9 la suta, dar economia autohtona nu da inca semne ca poate sa reporneasca.

Pe aceeași temă

Politigraf

XS
SM
MD
LG