Linkuri accesibilitate

Vitalitatea statului periclitată în absența unei strategii demografice


Moldova riscă să rămînă fără suportul demografic pentru dezvoltarea economică și socială

Daca nu se vor lua masuri in ce priveste politica demografica, maxim in patru decenii Republica Moldova va avea cu 1 milion de oameni mai putin. Concluzia s-a facut la Academia de Studii Economice, in cadrul unei conferinte internationale unde si-au expus parerea reprezentanti din mediu academic dar si de la Fondul ONU pentru populatie.

Valeriu Sainsus
Guvernarea da dovada de curaj politic atunci cind recunoaste ca Republica Moldova se confrunta cu profunde probleme demografice si risca sa ramina fara suportul demografic pentru dezvoltarea economica si sociala, considera conferentiarul de la Academia de Studii Economice, Valeriu Sainsus, expert in domeniul economiei mediului demografic: „Noi zilnic pierdem 15-30 de oameni, ceea ce pe an ar insemna 8000 de oameni, ceea ce e echivalat a 2 sate din Republica Moldova. A doua mare problema este criza demografica, legata de faptul ca natalitatea este compensata de mortalitate. A treia problema este imbatrinirea demografica. Avem in Moldova 1, 2 milioane care sunt in stare de munca si avem peste 600 de mii de pensionari. Prognozele arata ca in urmatorii 5 ani vom avea peste 800 de mii. O alta problema este emigratia excesiva”.


Francois Farah
Directorul fondului ONU pentru Populatie in Moldova, Francois Farah a spus ca misiunea UNFPA se afla in Moldova tocmai ca sa asiste guvernul in elaborarea unei strategii a securitatii demografice: „Daca nu o sa interveniti, timpul va fi dusmanul vostru, si de fiecare data va trebui sa interveniti sa reduceti daunele. Timpul poate deveni prietenul vostru prin planuire. De exemplu pensia celor care vor ajunge la pensie peste 10 ani poate fi planuita chiar de azi. Adevarul este ca aceste politici sunt greu de adoptat, iar impactul lor se va vedea peste 15-20 de ani.”

Constantin Matei
Expertul Constantin Matei de la ASEM, se declara convins ca lipsa de masuri eficiente de redresare pune in pericol insasi vitalitatea statului Totusi, Constantin Matei, intrevede si luminita din capatul tunelului: „Batand alarma despre probleme demografice inca din anii 90, in rezultat am fost auziti. Poate nu cu amandoua urechi, dar am fost auziti de guvern, de parlament. Rezultatul este comisia nationala pentru populatie si dezvoltare, iar anul trecut am deschis studii de masterat la demografie”

Constantin Matei crede ca autoritatile trebuie sa faca fata unei provocari pe care o atesta statisticile cu toata duritatea: natalitatea a scazut in Republica Moldova de 4 ori: „Socotim ca e o scadere drastica, necunoscuta in statele lumii. Una e sa spui ca este problema, dar oare cum o rezolvam?”


Boris Galca
Boris Gârla, reprezentant adjunct al UNFPA pune mari sperante in viitoarea strategie a securitatii demografice, pentru o perioada de 15 ani, document de a carui elaborare este responsabil Ministerul muncii, protectiei sociale si familiei: „Cele mai importante accente vor fi puse pe: infrastructura institutionala de dirijare a fenomenelor demografice, politicile, programele si strategiile, folosirea acelor date si investitia in resurse umane, formarea scolii demografice din Republica Moldova.”

Expertii noteaza ca redresarea demografica este ingrata intrucit da roade in timp, in schimb testeaza fara drept de apel responsabilitatea clasei politice guvernatoare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG