Linkuri accesibilitate

24.04 - București: Agenda întâlnirii FMI cu echipa de negociatori ai României


Ilie Șerbănescu
Ilie Șerbănescu

Primul test pe care trebuie să-l treacă România este cel al stabilităţii macroeconomice: guvernul s-a angajat la un deficit de numai 3 la sută din PIB.


24 aprilie 2000

Actualitatea românească
(Moderator: Radu Călin Cristea; Comentariu: Ilie Şerbănescu)

Agenda întâlnirii FMI cu echipa de negociatori ai României
.

Miza discuţiilor, precizează Ilie Şerbănescu, este „unda verde pe care FMI ar trebui să o dea sau nu, în ce priveşte finanţarea externă către România”. Este vorba de credite promise sau angajate din partea Băncii Mondiale şi a Uniunii Europene şi de şansele României de a găsi credite şi pe piaţa privată.

Primul test pe care trebuie să-l treacă România este cel al stabilităţii macroeconomice: guvernul s-a angajat la un deficit de numai 3 la sută din PIB dar FMI nu este convins că planul este finanţabil, prin reducerile de cheltuieli propuse de Bucureşti.

Cu puţin timp înainte de venirea misiunii FMI, guvernul a luat o serie de măsuri care sunt o adevărată „sfidare”: au fost aprobate măriri de salarii şi de pensii si s-au luat măsuri în plan fiscal, cu efect direct asupra defictului si astfel în contradicţie cu „reţeta” FMI.

„Parlamentul a votat o serie de facilităţi pentru întreprinderile mici şi mijlocii care tocmai fuseseră suspendate anul trecut, la insistenţele FMI... Iar guvernul a aprobat facilităţi majore pentru doi mari investitori, firma germană Continental şi firma americanlă Solectron, reiterând abordările din cazul Renault, pe care FMI şi Banca Mondială nu le agreează deoarece distorsonează piaţa”.

De la 1 iulie se va renunţa şi la taxa din desfacerea si vânzarea alimentelor, „o aiureală care scumpea artificial alimentele dar care fusese recomandată de FMI ca sursă de finanţare a pensiilor pentru foştii lucrători din CAP-uri”.

Şi atunci una din două: ori guvernul ştie că orice ar face tot nu primeşte unda verde de la FMI pentru creditarea externă; ori joacă „laba-neagra cu FMI, fapt care nu ar produce cine ştie ce uimire pentru că orizontul electoral a întunecat de mult clasa politică românească”.
XS
SM
MD
LG