Linkuri accesibilitate

28.04 - București: Parafarea tratatului politic între România şi R. Moldova


Tratatul nu a rezolvat probleme majore: condamnarea tratatului Molotov- Ribbentrop, chestiunea frontierei comune și delimitarea ei clară şi problema dublei cetăţenii.


28 aprilie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Sabina Fati, comentator: Dan Ionescu, realizatorul emisiunii „Actualitatea din Republica Moldova”).

Parafarea tratatului politic între România şi R. Moldova.

Tratatul a fost parafat, la Chiţinău, de miniştrii de externe dar nu este clar dacă va fi adoptat în Parlament până la alegerile generale din toamnă, din România. „Este un moment istoric dar şi un moment încărcat de povara istoriei” – apreciază Dan Ionescu. „Negocierile au durat atât de mult pentru că erau foarte multe lucruri de rezolvat, legate de istoria comună a celor două state”.

Dan Ionescu nu este convins că parafarea tratatului a fost motivată „electoral” mai ales că el a dat naştere la mai multe critici decât la aprecieri pozitive. Pentru comentatorii de la Chişinău dar şi pentru cei români, tratatul nu a rezolvat cel puţin 3 probleme majore: condamnarea tratatului Molotov- Ribbentrop, chestiunea frontierei comune și delimitarea ei, şi problema dublei cetăţenii.

Este comentat negativ şi titlul tratatului de „parteneriat privilegiat” care nu este explicat în nici un fel în interiorul documentului. În practică, remarcă Dan Ionescu, nu se simte incă nimic dintr-un parteneriat privilegiat, mai ales că România a introdus noi condiţii pentru intrarea în ţară moldovenilor, complicând mult procedeul pentru cei cu paşapoarte de stil sovietic sau cei cu buletine de identitate.

Dan Ionescu se declară sceptic şi cu privire la şansele ca Tratatul să fie semnat până la alegerile generale din România, ţinând cont de cât de lungi şi complicate au fost tratativele dar şi de faptul că Tratatul în sine a fost primit cu multe critici.
XS
SM
MD
LG