Linkuri accesibilitate

Statele Unite și reconcilierea armeano-turcă


Președintele Barack Obama cu omologul său armean Serzh Sarkisian la Washington
Președintele Barack Obama cu omologul său armean Serzh Sarkisian la Washington

Expresia armeană folosită de Obama, „Meds Yeghern” înseamna „Mare Catastrofă” și este folosită de armeni pentru a desemna genocidul.


La sfirsitul saptaminii, presedintele Barack Obama s-a pronuntat cu privire la o disputa care tine de istorie in raporturile dintre Turcia si Armenia. A adus declaratia vreo schimbare de pozitie ? e intrebarea pusa Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Saptamini la rind, inainte de 24 aprilie – ziua rememorarii—lobby-urile din Turcia si Armenia au incercat din greu sa influenteze pozitia americana. Comisia de politica externa a Camerei Reprezentantilor din Statele Unite a adoptat o rezolutie, care caracterizarea drept genocid uciderea a zeci de mii de armeni in 1915, in timpul primului razboi mondial si pe fondul destramarii Imperiului Otoman. Dupa rezolutia Camerei, Turcia si-a retras ambasadorul de la Washington si a amenintat cu consecinte serioase in raporturile biletarale. In paralel, dupa victoria sa initiala, lobby-ul armean din Statele Unite a exercitat presiuni pentru ca – spre deosebire de ocazii anterioare—si administratia sa se alature recunoasterii genocidului.

Numai ca, de la bun inceput a fost clar ca asa ceva nu se va intimpla, cel putin anul acesta. Turcia este un aliat strategic important al Americii si Barack Obama a cerut Congresului imediat dupa votul din comisie ca aceasta chestiune sa nu fie inaintata plenului Camerei.

Simbata, presedintele Statelor Unite a dat o declaratie care comemoreaza „un capitol devastator de istorie a poporului armean, pe care trebuie sa-l mentinem treaz in memorie in onorea celor omoriti si pentru a nu repeta erorile trecutului”. In conditiile in care termenul genocid nu a fost folosit, Ankara nu a formulat decit un protest palid, spunind ca declaratia Casei Albe este inechitabila, referindu-se doar la victime armene si netinind cont de contextul istoric.

Expresia armeana folosita de Obama, Meds Yeghern inseamna Mare Catastrofa si este folosita de armeni pentru a desemna genocidul. Dar unii armeni americani ar fi dorit ca Obama sa spuna ca a fost un genocid, asa cum promisese in campanie. In declaratia sa, presedintele s-a referit la sperantele reconcilierii intre Armenia si Turcia, argumentul fiind ca acel proces trebuie lasat sa se materializeze in speranta ca el va rezolva si disputa cu privire la istorie. Deocamdata insa, acest proces de reconciliere a facut un pas inainte, in urma cu circa un an, si citiva inapoi.
XS
SM
MD
LG