Linkuri accesibilitate

Patricia Kopatchinskaja - între vamă și sala de concert


Patricia Kopatchinskaja
Patricia Kopatchinskaja

Celebritatea nu te scutește de respectarea legislației țării de rezidență și violonista moldoveană Patricia Kopatchiskaja a fost confruntată recent cu această exigență, la aeroportul Kloten de lîngă Zurich.


Presa culturală internațională a relatat pe larg zilele acestea peripețiile violonistei moldovene Patricia Kopatchinskaja, stabilită în Elveția, căreia vameșii aeroportului de la Zurich i-au confiscat... vioara. Din ce motive ?, în relatarea lui Victor Eskenasy
:

Celebritatea nu te scutește de respectarea legislației țării pe al cărei teritoriu trăiești și violonista moldoveană Patricia Kopatchiskaja, recent distinsă de revista BBC Music Magazine cu un premiu pentru cel mai bun disc al anului, a fost confruntată cu această exigență cu două zile în urmă, la aeroportul Kloten de lîngă Zurich, cînd vameșii i-au confiscat prețioasa vioară, fiindcă nu a declarat-o la intrarea pe teritoriul Elveției.

In vîrstă de 33 de ani, violonista născută în Moldova, plecată la studii după 1989 în Austria, țară a cărei cetățenie a obținut-o între timp, este în prezent rezidentă la Berna, capitala Elveției. Iar rezidenții elvețieni - țara cantoanelor nefiind încă membră a Spațiului economic european - au obligația să declare orice bunuri în valoare de peste 300 de franci achiziționate în străinătate și să plătească pentru ele atît vamă cît și impozite.

Patriciei Kopatchinskaja, o solistă astăzi mult apreciată pe scenele internaționale, care se reîntoarcea de la un concert dat la Rotterdam, i s-a cerut să arate documentele atestînd originea viorii pe care o purta. Nu orice vioară, ci un rar exemplar din 1741, denumit „ex-Carrodus”, din seria de viori faimoase realizată de Guarnieri del Gesu, și estimat la 6 milioane de dolari. Vioara nu îi aparține, ci a căpătat-o în împrumut, la începutul lunii aprilie, prin bunăvoința Băncii Naționale a Austriei, proprietară a nu mai puțin de 36 de instrumente de mare valoare, între care și cîteva Stradivarius.

Dar, cu vameșii elvețieni nu se glumește și, în incapacitatea de a arăta vreun act că vioara este doar un împrumut, Patricia Kopatchinskaja a trebuit să se despartă de ea, cu amenințarea că va trebui să plătească și o amendă pentru încălcarea legii de circa 650 de mii de dolari!

Intre timp, Banca Națională a Austriei s-a grăbit să clarifice lucrurile și un reprezentant al ei s-a deplasat miercuri la aeroportul din Zurich și a recuperat prețiosul obiect. Exigenții vameși elvețieni nu par să considere însă afacerea încheiată și asupra violonistei moldo-austriace plutește în continuare amenințarea teribilei amenzi.

Pentru moment, violonista despre care în presa elvețiană se scria ieri nici mai mult nici mai puțin că este „o muziciană magnifică”, a concertat la Dornbirn, la granița austro-elvețiană, pe un instrument mai modest. Următoarele concerte, programate la Filarmonica din Stuttgart și la cea din Amsterdam, speră să le cînte din nou pe Guarnerius-ul ei celebru. Cu actele însă în valiză...
XS
SM
MD
LG