Linkuri accesibilitate

Acordul ruso-ucrainean de la Harkov - o a doua Ialtă?


Protest al opoziției în fața Radei Supreme

Concesionarea portului Sevastopol de către președintele Ianucovici dă un impuls tardiv opoziției să se unifice

Victor Ianuciovici este preşedintele Ucrainei de numai două luni, dar nu a pierdut timpul în zadar pentru realinierea ţării la politica Rusiei. Renunţarea la politicile pro-occidentale ale predecesorilor polarizează societatea ucraineană şi ameninţă cu o destabilizare şi mai accentuată a Ucrainei, scrie într-un comentariu analistul regional al Europei Libere, Gregory Feifer.

Pentru mulţi ucraineni, scrie Feifer, Harkov-ul a devenit recent un fel de Ialtă sau Potsdam, unde aliaţii îşi împărţiseră zonele de influenţă în Europa la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. La Harkov, Victor Ianucovici a semnat săptămâna trecută cu preşedintele rus Dmitri Medvedev acordul prin care Ucraina a renunţat la două dintre principalele simboluri ale orientării pro-occidentale a ţării, promovată de fosta ei conducere.

Ianucovici a prelungit cu 25 de ani termenul staţionării flotei ruse în portul ucrainean Sevastopol după expirarea acordului actual în 2017 şi a obţinut în schimb reducerea cu 30 la sută a preţului gazelor ruseşti livrate Ucrainei. Fostul preşedinte Victor Iuşcenco se opunea extinderii termenului de găzduire a flotei ruse la Marea Neagră în portul din Crimeea şi vedea în achitarea unui preţ de piaţă pentru gazele ruseşti o cale de a întări suveranitatea Ucrainei.

Autorităţile ruse au numit acordul de la Harkov drept istoric, după ce, timp de cinci ani criticaseră politica fostei conduceri ucrainene pentru integrarea Ucrainei în NATO. Acum, premierul rus Vladimir Putin a spus că înţelegerea despre gaze contra flotă este costisitoare pentru Rusia, dar cooperarea cu Ucraina este mai importantă pentru ea decât banii. „Cooperarea sporeşte nivelul încrederii între ţările noastre, ne oferă şansa să conlucrăm în domeniul economic, sferei sociale şi politice”, a spus Putin.

Analistul regional al Europei Libere, Gregory Feifer scrie că înţelegerea de la Harkov nu este singurul pas făcut de Victor Ianucovici pentru a anula eforturile predecesorilor de minimalizare a influenţei ruseşti,

Instanţele de judecată ucrainene au anulat decretele fostului preşedinte Iuşcenco de a acorda titlul de eroi câtorva lideri naţionalişti ai Ucrainei. De asemenea, Partidul Regiunilor condus de Ianucovici a luat măsuri pentru a întări statutul limbii ruse în defavoarea limbii ucrainiene promovată de fostul preşedinte.

La Strasbourg, săptămâna aceasta, Ianuciovici a afirmat că foametea stalinistă care a ucis milioane de ucraineni în anii 1930 nu trebuie considerată drept un act de genocid, după cum insista Iuşcenco, iritînd Moscova.

Într-o declaraţie publicată astăzi, când a promulgat acordul cu Rusia despre flota rusă la Marea Neagră, Inucovici scrie că perioada de neînţelegeri între Kiev şi Moscova s-a încheiat, „după cinci ani în care Rusia a fost descrisă drept duşman”. „Sunt gata să le spun alegătorilor mei: de acum încolo dialogul cu marele nostru vecin se va baza pe principiul egalităţii, bunei vecinătăţii şi pragmatismului sănătos, nu pe confruntare şi retorică anti-rusă”, mai scrie Ianucovici.

Însă, acţiunile pe care le întreprinde provoacă tensiuni într-o ţară şi aşa divizată între estul industrializat vorbitor de rusă şi vestul pro-occidental, scrie Gregory Feifer.

Când parlamentul de la Kiev a ratificat acordul despre flota rusă săptămâna aceasta, deputaţii opoziţiei au aruncat cu ouă şi grenade fumigene în cei ai puterii, luându-se la bătaie cu deputaţii Partidului Regiunilor. În faţa clădirii parlamentului, mii de protestatari s-au ciocnit cu suporterii guvernului.

Observatorii politici obişnuiţi cu păruielile din parlamentul ucrainean spun că n-au mai văzut încăierări de o asemenea intensitate. Opoziţia îl acuză pe Ianucovici că împinge ţara în sfera de influenţă rusă, chiar dacă promisese în campania electorală că integrarea în Uniunea Europeană va rămâne una din principalele obiective de politică externă ale Ucrainei.

Fostul premier Iulia Timoşenco a spus că acordul de la Harkov este "anti-ucrainean". „Nu este doar un act de trădare. Este începutul distrugerii sistematice a independenţei şi suveranităţii ţării noastre”.

Acţiunile lui Ianucovici dezmint prognozele, multe venite din Occident, că fostul rival al Revoluţiei Portocalii va avea o politică neutră şi nu va mai putea fi văzut ca pro-rus, scrie analistul regional al Europei Libere, Gregory Feifer.

Viteza cu care a trecut Ianucovici la acţiune i-a şocat pe mulţi ucraineni. Analistul politic Volodimir Fesenko crede că mâna forte cu care acţionează Ianucovici schimbă natura sistemului politic ucrainean. "Oficial, ţara rămâne o republică parlamentar-prezidenţială, dar în realitate „prezidenţială” a trecut pe primul loc. Acum, principala figură politică, principalul om care ia decizii este preşedintele”, spune Fesenko.

Sociologul Irina Bekeşkina spune că preşedintele nou divizează societatea ucraineană cu o amploare fără precedent, care nu se compară cu cea din timpul preşedintelui pro-moscovit Leonid Kucima. „Ianucovici acţionează cu atâta severitate şi obrăznicie, încât rămâne legitim doar în ochii a mai puţin de jumătate din ucraineni, deşi misiunea sa ar fi trebuit să fie consolidarea societăţii”.

Bekeşkina spune că Ianucovici a pus securitatea Ucrainei pe termen lung în slujba interesului de moment de a reduce preţul gazelor. Ea crede că acest lucru este periculos nu în ultimul rând din cauză că regiunile vestice controlate de opoziţie pot încerca să saboteze guvernul central.

Acordul de la Harkov a dat un impuls spre unificare fragmentatei opoziţii ucrainene. Iulia Timoşenco şi fostul său rival din campania prezidenţială, Arsenii Iaţeniuk au spus că-şi vor uni eforturile pentru a încerca să-l înlăture de la putere pe Ianucovici.

Dar analiştii politici sunt de părere că politicienii opoziţiei, chiar dacă îşi vor putea depăşi divergenţele vechi, au şanse mici în faţa unui preşedinte care controlează cu fermitate guvernul şi majoritatea parlamentară, scrie în comentariul său analistul regional al Europei Libere, Gregory Feifer.
XS
SM
MD
LG