Linkuri accesibilitate

Încercări de a edulcora trecutul sovietic


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Istoricul Gheorghe Cojocaru respinge inițiativa din Belarus de redactare a unui manual unic de istorie pentru toate statele CSI


Gheorghe Cojocaru
: Recent, la o reuniune a profesorilor și funcționarilor din sfera educației din fostele republici sovietice, astăzi membre ale Comunității Statelor Independente, reuniune desfășurată la Astana, capitala Kazahstanului, viceministrul învățământului din Belarus a lansat ideea redactării unui manual de istorie unic pentru toate statele care fac parte din CSI. Reacțiile celor prezenți la această reuniune au fost diferite, de la cele euforice până la cele mai rezervate.

Europa Liberă: Ce părere aveți despre această inițiativă, este ea una bună, una rea?

Gheorghe Cojocaru: Mi se pare că această inițiativă vine din trecutul sovietic în care exista un singur manual de istorie a URSS pentru toate republicile unionale, un manual care concentra în paginile sale toate mistificările ideologiei și propagandei sovietice, un manual la care s-a renunțat definitiv. În cei aproape 20 de ani de la dispariția URSS, fostele republici sovietice și-au descoperit propriul trecut istoric, și-au edificat sisteme proprii de educație și instruire, au editat zeci și sute de manuale de istorie prin care au încercat să propage adevărul istoric și niște valori democratice. În Republica Moldova sistemul de educație, după cum se știe, se pliază pe sistemul de instruire de la Bologna, iar în domeniul învățământului istoric s-a introdus practica unor manuale de alternativă și în aceste condiții nimeni nu mai concepe vechea metodă de a preda după un singur manual unificat.

Europa Liberă: Dar, ce credeți, de ce a apărut această chestiune acum, ce se urmărește, în fond, prin lansarea acestei inițiative?

Gheorghe Cojocaru: Dacă la baza acestei inițiative stau alte interese decât cele legate de procesul de instruire, de natură politică sau ideologică, de exemplu, atunci este clar că proiectul unui manual unic de istorie pentru statele membre ale CSI poate fi doar un mijloc, un instrument în jocurile politice cu bătaie lungă din perimetrul CSI. Dar, însuși proiectul în sine este unul, practic, imposibil de realizat, mai ales în condițiile în care între o serie de state membre ale CSI există puncte de vedere diametral opuse asupra unor evenimente istorice de anvergură. Nemaivorbind de faptul că înseși Comunitatea Statelor Independente este astăzi o structură fără un conținut funcționabil, iar Republica Moldova, în particular, are drept reper strategic integrarea europeană.

Europa Liberă: În Uniunea Europeană nimeni, se pare, nu pune problema elaborării unor manuale unice de istorie...

Gheorghe Cojocaru: În Uniunea Europeană există respectul față de diferențe, există respectul pentru o unitate în diversitate și asta o face să fie tare și atractivă. În CSI, se pare, se fac unele încercări de a reinventa trecutul sovietic fără a se învăță și lecțiile pe care le-a servit perioada sovietică, ceea ce însemnează că în unele state din această Comunitate există mai mulți corigenți la istorie.
XS
SM
MD
LG