Linkuri accesibilitate

„Suntem europeni pentru că suntem ucraineni”


Victor Iușcenco
Victor Iușcenco

Fostul președinte Victor Iușcenco constată că în numai 2 luni succesorul său a transformat Ucraina într-o țară cu doua limbi, patru religii și șase sau șapte versiuni ale istoriei

Intr-un interviu cu colegii nostri de la serviciul ucrainean, fostul presedinte de la Kiev, Viktor Yuscenko a vorbit despre evoluþiile din tara sa din ultimele doua luni si despre liniile pe care pare sã evolueze noua putere de de la Kiev.

Chiar de la inceput, Viktor Yuscenko se declara pesimist in ceea ce priveste situatia actuala a tarii sale, raspunzind la o întrebare legata de sansele pe care noua echipa de conducere de la Kiev le-ar avea pentru a transforma Ucraina intr-o tara unde oamenii sã fie fericiti.

Viktor Yuscenko: „Sunt multe viziuni asupra a ceea ce se intimplã acum. Unii sunt pesimisti, altii mai incintati. Eu sunt pesimist si voi explica de ce. Nu se pune problema sa ai strazi curate si nici macar problema unui comfort domestic. Mie mi se pare ca pentru a avea o discutie constructiva trebuie sa intelegem ce vor si ce gindesc oamenii, sa intelegem despre ce anume vorbim. Daca vorbim despre directia (pe care merge tara) pentru ca aceasta este indatorirea presedintelui sa stabileascã directia si nu sa se ocupe de curatatul strazilor sau despre cum functioneaza utilitatile - ce ar vrea natiunea ucrainiana în ceea ce priveste directia? Cred ca ar vrea sa mearga pe directia pe care am urmarit-o eu prin politica mea. Si anume sa facem din Ucraina un stat european, modern. Aceasta este prioritatea noastra. Suntem europeni pentru ca suntem ucrainieni.

Dar care ar fi directia pe care vi se pare cã a luat-o Ucraina, a fost intrebat fostul presedinte Yuscenko?

„Este cealaltã directie, bineinteles – de a transforma Ucraina intr-un teritoriu al privilegiilor sub zona de influenta a Rusiei. Acestea sunt doua directii diametral opuse si ele sunt sustinute de politicieni diferiti. Daca vorbim despre directia luata de Yanukovici acum, trebuie sa admitem ca el este urmat de milioane de oameni care sunt gata sa sustina aceasta directie si s-o aplaude. Dar lucrurile nu pot fi explicate numai prin directia data de un politician.. Trebuie sa intelegem ca totul porneste de la noi.”

Intrebat daca a fost ceva ce l-a surprins in aceste doua luni de cind este în functie Victor Ianucovici, fostul presedinte a raspuns: „Un singur lucru – viteza. A facut ceea ce era scris in solganurile sale electorale de la Odesa : o tara, doua limbi; o tara, patru religii; o tara si sase sau sapte versiuni ale istoriei, inclusiv o istorie diferita pentru Donetk si asa mai departe”.

Fostul presedinte Yuscenko a mai fost intrebat despre decizia Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei care a respins o rezolutie prin care Holodomor-ul ar fi fost considerat un genocid, o opinie pe care o impartaseste si actualul predinte al Ucrainiei, Viktor Yanukovici ca si liderii Federatiei Ruse.

Fostul presedinte de la Kiev Viktor Yuscenko crede cã aceasta nu este ultima decizie in acest subiect atit de dureros al istoriei tarii sale si ca informatiile, datele existente dupa deschiderea dosarelor ucrainiene, deciziile unor instante de judecata si ale parlamentelor unor tari ce au recunoscut Holodomorul drept genocid, pot constitui premisele continuarii acestui subiect, doar daca, cum spune Yuscenko, oamenii si politicienii vor depasi cunostiintele din cursul scurt al istoriei partidului bolsevic din 1937.
XS
SM
MD
LG