Linkuri accesibilitate

1.05 - București: Politică şi evlavie


N. C. Munteanu
N. C. Munteanu

„Conştienţi de potecile alunecoase ale unei perioade încărcate de mesaj religios politicienii preferă acum să stea la lumina lumînărilor, să dea acatiste.


1 mai 2000

Actualitatea romanească – opinii, analize comentarii (Moderator: Radu Calin Cristea; comentariu: Neculai Constantin Munteanu).

Politică şi evlavie.


Neculai Constantin Munteanu pleacă de la observaţia că politicienii au semnat acorduri şi înţelegeri, că în actuala campanie electorala nu vor folosi atacuri la persoană, şi că ea se va baza pe meritele individului şi nu pe dezvăluiri de presă. Partidul Romania Mare nu a semnat aceste acorduri şi înţelegeri cu un gest „de surprinzătoare sinceritate”.

Dar, această înţelegere pare să fi fost uitată in perioada sărbatorilor de Paşti cînd politicienii au pornit să facă promisiuni electorale pe la diferite biserici şi mînăstiri în lumina reflectoarelor.

„Această emoţie publică este adusă la cunoştinţa presei prin comunicate iar televiziunile sunt convocate din timp pentru a sista la regăsirea de sine a candidaţilor".

Mai mult, politicienii profită şi de toate calamităţile naturale ale primăverii, mai ales de inundaţii.

„Despre puţine puncte din programele candidaţilor putem spune ceva. De multe ori s-au mulţumit numai să-şi anunţe înscrierea în cursa electorală invitîndu-şi oaspeţii la momentul festiv al lansării în cursă, la o cupă de şampanie.”

„Conştienţi de potecile alunecoase ale unei perioade încărcate de mesaj religios politicienii preferă acum să stea la lumina lumînărilor, să dea acatiste pentru a reuşi în alegeri, să le ceară preoţilor să le pomenească numele în slujbe.”


„Dintr-o recuzită servită pe tavă de momentele dramatice ale dezastrelor naturale şi de atmosfera pioasă a sfintelor sărbători, politicienii au construit o platformă electorală garnisită cu cozonaci, sărmăluţe şi ouă încondeiate. Si s-ar părea că toate acestea, inundaţii sau sărbători sunt doar pretextul oferit de bunul Dumnezeu pentru o campanie electorală în care, în deplin consens, partidele de stinga, centru stinga sau dreapta şi-au propus să dea o măsură deplină a lipsei lor de măsură, a puterii lor de a manipula, nu doar masele de votanţi, dar şi viiturile, apele şi chiar si Biblia...”
XS
SM
MD
LG