Linkuri accesibilitate

3.05 - Chișinău: Conferința de presă a ministrului de interne și protestele studențești


Ministerul de Interne continuă să identifice persoanele, care au participat activ la organizarea şi desfăşurarea acţiunilor de protest neautorizate ale studenţilor.


3 mai 2000

Actualitatea în Republica Moldova
.

Conferința de presă a ministrului de interne și protestele studențești.

Edgar Șelaru: Procuratura Chişinăului a intentat dosare penale unor profesori, acuzaţi de instigarea studenţilor la acţiunile de acum două săptămâni, a anunţat astăzi ministrul de interne, Vladimir Ţurcanu. La aceeaşi conferinţă de presă ministrul a vorbit despre întrunirea miniştrilor de Interne a ţărilor CEMN, care a avut loc în România şi despre un acord semnat cu ministrul rus de Interne. Cu amănunte Ilona Spătaru.

Ministrul Afacerilor Interne, Vladimir Ţurcan, a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Procuratura municipiului Chişinău a intentat dosare penale câtorva profesori, bănuiţi de instigarea studenţilor la acţiunile de protest de acum două săptămâni. Vladimir Ţurcanu a refuzat să dezvăluie numele acestora, precizând doar că este vorba de şapte persoane: „Este intentat dosar penal. Dosarul se află în procedura Procuraturii municipiului Chişinău. Unica ce pot să vă spun şi eu pe tema aceasta am vorbit deja cu domnul Procuror general, l-am rugat ca totuşi, dacă e posibil, dosarul acela să fie luat în procedura Procuraturii generale. Asta-i prima. A doua – să fie echipa anchetărilor întărită cu anchetatori cu experienţă, deoarece aici ştiţi, că aşa fel de dosare e foarte complicat de anchetat.”

Vladimir Ţurcanu a comunicat că Ministerul de Interne continuă să identifice persoanele, care au participat activ la organizarea şi desfăşurarea acţiunilor de protest neautorizate ale studenţilor. Legat de greva studenţilor, ministrul Afacerilor Interne a îndemnat jurnaliştii să se abţină de la publicarea informaţiilor, care le-ar oferi persoanelor interesate un prilej să continue acţiunile de protest. El s-a referit la mai multe articole din presă, potrivit cărora studenţii vor relua greva pe 15 mai.

La aceeaşi conferinţă de presă, ministrul de Interne a vorbit şi despre rezultatele întâlnirii miniştrilor de interne ai statelor membre ale Cooperării Economice la Marea Neagră, ce s-a desfăşurat în intervalul 26-28 aprilie la Poiana Braşov, România. La întrevederea, pe care a avut-o în cadrul acestei acţiuni cu omologul său român, Constantin Dudu Ionescu, au fost abordate şi aspecte legate de chestiunea dublei cetăţenii. Potrivit lui Ţurcanu, s-a convenit că ministerele de Interne ale celor două ţări să facă schimb de informaţii în această problemă, pentru a se evita acordarea cetăţeniei române locuitorilor Republicii Moldova, care se află în urmărirea poliţiei.

Printre chestiunile importante, discutate la reuniunea miniştrilor de Interne ai statelor membre ale CEMN, Vladimir Ţurcan a menţionat: „Problema traficului ilicit al persoanelor şi, în special din partea delegaţiei noastre, problema legată cu faptul, care a fost depistat la noi, aici în Moldova, dar însuşi faptul a avut loc pe teritoriul Turciei şi Georgiei. Este vorba de folosirea cetăţenilor noştri ca un fel de marfă vie, pentru petrecerea unor operaţiuni chirurgice şi folosirea organelor interne ale oamenilor, anume a rinichilor, pentru transplantare.”

Vladimir Ţurcanu a anunţat, că aspectele nemijlocit ce ţin de această problemă au fost discutate în cadrul întrunirilor bilaterale cu delegaţiile Turciei şi Georgiei. Omologii săi au primis, că se vor documenta asupra acestor cazuri, deoarce până în prezent nu deţineau astfel de informaţii, precum şi să iniţieze cercetările de rigoare.

Vladimir Ţurcan a relevat, că în discursul său, rostit în cadrul reuniunii, a stăruit în special asupra problemei depozitelor de armament din Transnistria. Ministrul rus de interne, Vladimir Uşailov, prezent la întrunire, s-a declarat şi el îngrijorat de pericolul, pe care-l prezintă depozitele de armament din Colbasna.

Vladimir Ţurcanu s-a referit şi la vizita oficială a ministrului rus de interne la Chişinău, din 29 aprilie. El a relevat, că în cadrul acesteea a fost semnat un protocol de colaborare între ministerele de Interne ale celor două ţări pe perioada 2000-2001 în domeniul combaterii traficului ilicit de droguri şi armament. De asemenea, au fost discutate chestiuni, ce ţin de emigraţia ilegală a cetăţenilor Federaţiei Ruse din Cecenia. Vladimir Ţurcanu a dat asigurări ministrului rus de interne că toţi refugiaţii şi solicitanţii de azil în Republica Moldova sunt minuţios verificaţi.

Din Chişinău, Ilona Spătaru, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG