Linkuri accesibilitate

Partener UE în lupta împotriva crimei organizate şi migraţiei ilegale


Gerald Knaus (Inițiativa Europeană de Stabilitate)
Gerald Knaus (Inițiativa Europeană de Stabilitate)

Gerald Knaus: „Cetăţenii Moldovei vor putea circula liber, iar Uniunea Europeană va avea frontiere mai sigure”

Republica Moldova va beneficia de un regim liberalizat de vize imediat ce îndeplineşte cerinţele Uniunii Europene cum ar fi securizarea frontierelor, lupta împotriva corupţiei şi a migraţiei ilegale, au declarat Europei Libere directorul Institutului din Berlin „Iniţiativa Europeană de Stabilitate”, Gerald Knaus, şi fostul premier al Macedoniei, profesorul universitar Ivica Bocevski.

Gerald Knaus, directorul Institutului „Iniţiativa Europeană de Stabilitate”, cu sediul la Berlin, este de părere că exemplul statelor balcanice este cel mai relevant pentru Republica Moldova în dialogul cu Uniunea Europeană privind liberalizarea regimului de vize.

Gerald Knaus: „În acest dialog Republica Moldova trebuie să fie un partener al Uniunii Europene în lupta împotriva crimei organizate şi migraţiei ilegale. În schimb, va primi un regim liberalizat de vize. Nu este o favoare a Uniunii Europene, ci este beneficiul unui parteneriat. Cetăţenii Moldovei vor putea circula liber, iar Uniunea Europeană va avea frontiere mai sigure”.

Expertul german aminteşte că doar statele pentru care integrarea europeană a devenit o prioritate naţională au avut succes: „De exemplu în Macedonia s-a ajuns la situaţia când în cadrul şedinţelor săptămânale ale Guvernului, timp de o oră se discuta despre progresele făcute pe parcursul săptămânii în acest domeniu. Cel mai mare succes îl au ţările care lucrează sistematic şi evaluează intensiv progresul pe care îl fac”.

Referindu-se la problema transnistreană, expertul a opinat că Republica Moldova trebuie să demonstreze că Transnistria nu reprezintă un obstacol în realizarea obligaţiilor pe care Moldova le are în faţa comunităţii europene.

Gerald Knaus: „Ceea ce înseamnă că trebuie să existe un control mai riguros asupra situaţiei din partea Moldovei. Nu înseamnă că trebuie de pus un hotar între cele două părţi. Uitaţi-vă la cazul Serbiei, care nu a recunoscut independenţa Kosovo, însă controlează foarte bine hotarul”.

Ivica Bocevski
Dincolo de beneficiile de ordin pur tehnic, liberalizarea regimului de vize mai oferă cetăţenilor unei ţări şansa de a se simţi liber, a declarat Europei Libere un alt expert european, profesorul universitar şi fostul prim-ministru al Macedoniei, Ivica Bocevski.

Ivica Bocevski: „Trebuie să le oferim oamenilor această libertate de a circula pentru că doar aşa putem avea oameni competenţi, oameni care ştiu a comunica. Din experienţa Macedoniei vă pot spune că tinerii care au împlinit vârsta majoratului şi nu au beneficiat de această libertate s-au dezvoltat într-o manieră xenofobă, naţionalistă, care evident ştirbeşte din imaginea noastră şi ne împiedică să fim aşa cum ne dorim”.

Ivica Bocevski este de părere că primul argument al Republicii Moldova pentru a obţine un regim liberalizat de vize este cel moral şi anume că Moldova este o ţară europeană, însă ca acest argument să fie valabil, el trebuie însoţit de rezultate concrete ale angajamentelor asumate în faţa comunităţii europene.
Previous Next

XS
SM
MD
LG