Linkuri accesibilitate

Supraconsumul - pricipala boală a economiei românești?


Controverse la București legate de cererea FMI de majorare a cotei unice de impozitare și a taxei pe valuarea adăugată


Ministrul roman al finantelor Sebastian Vladescu a negat informatia aparuta marti la Bucuresti, potrivit careia guvernul Boc ar urma sa mareasca taxa pe valoarea adaugata si cota unica de impozitare: Avem si noi variantele noastre care nu corespund cu ce se vede la televizor. Am spus ca incercam sa nu modificam taxele”.

Citind surse apropiate discutiilor dintre delegatia Fondului Monetar International si guvernul roman, un cotidian central a relatat ca delegatia FMI s-ar fi aratat inflexibila in discutiile cu cabinetul Boc si a cerut majorarea cotei unice de impozitare de la 16 la 20% si a TVA de la 19 la 25%, ca masura de reducere a deficitului bugetar.

Desi neconfirmata deocamdata oficial, aceasta ipoteza a generat un val de reactii pro si contra.

Omul de afaceri Dinu Patriciu spune ca marirea taxelor si impozitelor ar fi cea mai mare greseala pe care ar putea sa o faca guvernul de la Bucuresti. Intr-un interviu pentru televiziunea Money Channel, Patriciu afirma ca pentru a scoate Romania din criza economica, guvernantii romani ar trebui sa concedieze 600 de mii de bugetari, sa scada cota unica de impozitare la 10 la suta si TVA la 15 la suta, si sa elimine 90 la suta din taxe si impozite.

O cu totul alta parere are fostul ministru de finante Daniel Daianu: Scaderea taxelor si impozitelor in economia romaneasca in momentul de fata nu va aduce incasari suplimentare. In al doilea rind, scaderea taxelor si impozitelor nu va incuraja nicidecum consumul”

O pozitie oarecum moderata are analistul economic Ilie Serbanescu care spune ca majorarea TVA si cresterea taxelor si impozitelor nu vor avea efecte deosebite, pentru ca oricum economia romaneasca e in cadere. Ilie Serbanescu adauga insa ca e de preferat o majorare a taxei pe valoarea adaugata, pentru ca ea ar pondera supra-consumul, despre care analistul spune ca e principala ‘boala’ a economiei romanesti.

Marirea TVA e inevitabila, si oricum cea mai putin costisitoare. E absurd sa se consume mai mai mult decit e normal in raport cu productia, comparat cu veniturile”, a mai spus analistul economic Ilie Sebanescu.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG