Linkuri accesibilitate

12.05 - București: Noi informații în cazul Costea


Eternelle et fascinante Roumanie
Eternelle et fascinante Roumanie

Se bănuieşte că fondurile pentru album au fost folosite pentru a finanţa tipărirea unui număr impresionant de afişe electorale pentru PDSR şi Ion Iliescu.


12 mai 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Sabina Fati; corespondent: Petru Ionescu).

Noi informații în cazul Costea.

Se extinde ancheta franceză în cazul Adrian Costea, se lungeşte şi lista cu nume sonore din PDSR, bănuite că ar fi avut ceva de a face cu editarea albumului „Eterna si fascinanta Românie” şi cu învinuirile de escrocherie aduse lui Costea.

În cadrul anchetei, Costea a recunoscut că a avut două contracte de la statul român: cel legat de publicarea albumului despre România, al doilea privitor la un import de petrol al ministerului agriculturii. Ambele contracte s-au făcut prin Bancorex. Surse juridice susţin că în afacerea albumului nu este atât vorba de spălare de bani cât de deturnare de fonduri.

Se bănuieşte că fondurile pentru album au fost de fapt folosite pentru a finanţa tipărirea unui număr impresionant de afişe electorale pentru PDSR şi pentru Ion Iliescu. Adrian Costea a recunoscut că a tipărit afişe dar susţine că nu a primit bani.

În fata comisiei rogatorii a apărut fostul preşedinte Bancorex, Răzvan Temeşan. Tot la comisia rogatorie, şeful vămilor Nini Săpunaru a declarat că nu există documente vamale pentru afisele electorale, tipărite de PDSR în Franta, pentru alegerile din 1996. Astfel, cei care le-au folosit s-ar face vinovaţi de evaziune fiscală.

Analiştii politici sunt însă de părere că scandalul „Costea” nu va influenţa rezultatul alegerilor generale şi prezidenţiale din toamnă.
XS
SM
MD
LG