Linkuri accesibilitate

Succese în domeniile vamal, fitosanitar şi al serviciilor financiare


Dirk Schuebel
Dirk Schuebel

Dirk Schuebel, șeful delegației UE la Chișinău: „Vrem să vedem mai multe rezultate în domeniile reformei justiţiei, respectării drepturilor omului și educaţiei”

Şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel a lăudat astăzi guvernul actual pentru strângerea legăturilor dintre Moldova şi Uniune. După un an, anul 2009, în care relaţiile au stagnat, Moldova negociază acum un acord de asociere cu Uniunea Europeană iar luna viitoare va începe dialogul pentru liberalizarea regimului de vize.

În cadrul dialogului pentru liberalizarea regimului de vize urmează să se facă o analiză a condiţiilor pe care le întruneşte RM şi să se stabilească ce are de făcut în continuare pentru ca cetăţenii săi să poată circula liber în UE, a precizat astăzi Dirk Schuebel la prezentarea raportului de progres de ţară în cadrul Politicii Europene de Vecinătate pentru 2009.

Dirk Schuebel: “Experţii Uniunii Europene vor analiza care este situaţia, de exemplu, în ceea ce priveşte aspectele de securitate, vor vedea care e securitatea pregătirii documentelor în general, vor analiza, de asemenea, problema paşapoartelor biometrice şi noi acum sîntem pe cale să lansăm un proiect ce vizează eliberarea paşapoartelor biometrice, de asemenea, de gestionarea frontierelor, în special frontierele cu ţările terţe. Deci toate acestea sînt necesare pentru a lansa acest dialog, pentru un regim de vize liber cu cetăţenii moldoveni. Şi cred că, acestea fiind făcute, vom obţine rezultatele scontate şi acceptul celor 27 de state membre sau s-ar putea să fie şi mai multe în acel moment”.

Şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău s-a abţinut însă să facă prognoze ce ţin de termenele reale în care moldovenii ar putea beneficia de un asemenea regim facilitat de vize, însă a remarcat viteza cu care au luat amploare negocierile pentru acordul de asociere cu UE.

Dirk Schuebel a menţionat că Moldova a obţinut succese în unele domenii, vamal, fitosanitar şi în serviciile financiare, în timp ce pe alte sectoare trebuie să continue reformele pe care le-a început cu mai multă voinţă.

Dirk Schuebel: „Vrem să vedem mai multe rezultate în domeniile reformei justiţiei, fortificării statului de drept, respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, educaţiei şi instruirii”.

Bruxelles va continua să sprijine Moldova, a asigurat şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, invocînd ajutorul financiar de 1,9 miliarde euro pe care l-a primit recent RM de la donatori, FMI şi BM, o parte importantă din aceşti bani fiind oferiţi de UE.
Previous Next

XS
SM
MD
LG