Linkuri accesibilitate

16.05 - București: Parlamentul aprobă Legea de organizare a CNSAS


De astăzi, cetăţenii pot solicita să îşi vadă propriile dosare întocmite de fosta Securitate.


16 mai 2000

Actualitatea Românească. (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Dan Răspopa).

Parlamentul aprobă Legea de organizare a CNSAS și accesul la dosarul personal.

Parlamentul de la Bucureşti a decis in unanimitate regulamentul de funcţionare al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor fostei Securiti, CNSAS. De astăzi, cetăţenii pot solicita să îşi vadă propriile dosare întocmite de fosta Securitate. Atîta doar ca instituţia nu are sediu şi oamenii nu au unde să îşi depună cererile pentru a-şi vedea propriul dosar.

Senatorii si deputatii au eliminat din textul proiectului un paragraf care prevedea că cererea respectivă s-ar fi putut depune numai la 6 luni după intrarea în vigoare a legii. Potrivit proiectului, cererea ar urma să primească un raspuns in termen de 30 de zile de la data depunerii.

Persoana care are un dosar întocmit de fosta securitate are, potrivit proiectului de lege, acces neîngrădit la propriul dosar, dar numai spre consultare. După ce persoana care solicita dosarul ia cunoştiinţă de ce scrie in propriul dosar, petiţionarul poate solicita să i se comunice identitatea persoanelor care au întocmit rapoarte despre el, deconspirarea numelor acoperite şi comunicarea numelui real, dar numai daca CNSAS poate stabili identitatea aceasta cu certitudine.

Proiectul de lege permite acreditatea de cercetători la CNSAS pentru a cerceta trecutul comunist al Romaniei. Acestora le este permis accesul la dosarele „tematice”, care se refera la personalităţi din perioada 1945-1989 şi ale victimelor reprersiunii comuniste. CNSAS poate decide daca să ofere acces la dosarele în care există informatii despre viaţa particulară a acestor oameni şi poate retrage acreditarea daca cercetătorul foloseste informaţia obţinuta este folosită în alte scopuri decît cele de cercetare.

CNSAS va verifica din oficiu persoanele care candideaza la demnităţi publice, inclusiv pe cele aflate in funcţii la data publicării legii. Proiectul de lege da posibilitatea contestării informaţiilor din dosar la colegiul CNSAS sau in instanţa de judecată.
XS
SM
MD
LG