Linkuri accesibilitate

50 la sută dintre ruși dau mită


LEVADA
LEVADA

Sondaj Levada: doar 10% din respondenți crede că numai „escrocii si criminali" dau mită oficialilor


Fiecare al doilea rus este dispus sa dea mita ca sa-si rezolve problemele. Cel putin acestea sunt rezultatele unui sondaj in care au fost intrebati 1600 de cetateni din 45 de regiuni ale Rusiei.

Sondajul efectuat de centrul de analize Levada arata, spre exemplu, ca rusii inca platesc mita pentru ca sa obtina servicii medicale mai bune. In loc sa invete sa sofeze, unii prefera sa cumpere permisele de conducere si sa mituiasca politia atunci cand sunt opriti pe motiv ca au incalcat regulile de circulatie.

Toate astea in conditiile in care, la inceput de mandat, pesedintele rus Dimitri Medvedev, instalat in functie acum 2 ani, a promis sa construiasca un stat in care legea se fie respecta, un stat in care toata lumea sa se supuna normelor legale, mai degraba, decât sa caute modalitati prin care sa le ocoleasca.

Potrivit Sondajului Levada, citat de Reuters, zece la suta din chestionati recunosc ca au platit mita chiar si pentru organizarea inmormantarii rudelor.

Doar 10 la suta din cei intervievati cred ca numai „escrocii si criminali” dau mita oficialilor, iar o treime au spus ca cei care ofera „bani in plic” sunt de fapt „oameni obisnuiti care nu au nici o alta modalitate sa-si rezolve problemele”.

Organizatia Transparency International, in noiembrie anul trecut, a plasat Rusia pe locul 146 din 180 in lista tarilor care combat coruptia, impreuna cu Zimbabwe, Sierra Leone, si alte cinci state in curs de dezvoltare.
XS
SM
MD
LG