Linkuri accesibilitate

„Fericirea” lui Serghei Loznitsa în competiția de la Cannes


La filmul regizorului ucrainean născut în Belarus și-au adus contribuția oameni din zece țări


Nascut in Belarus, regizorul ucrainean Serghei Loznitsa, cunoscut pentru documentarele pe care le face, va prezenta pe 19 mai la festivalul de film de la Cannes primul film artistic pe care l-a facut: „Fericirea mea”.

Filmul este despre aventurile unui sofer de cursa lunga pierdut in salbaticie. Intrebat de reporterul nostru daca aceasta tema va fi interesanta pentru cinefilii de la Cannes, regizorul Serghei Loznita a raspuns:

„Film nu inseamna doar tema. Mai important este felul cum e facut, cum e aratat un film. Putem alege o tema extraordinara dar sa n-o putem filma interesant.”

Regizorul recunoaste ca experienta acumulata cat timp a facut filme documentare l-a ajutat foarte mult in realizarea primului artistic. Exista cateva motive in film care continua motivele pe care le intalniti in filmele mele documentare, spune Loznitsa.„Cel mai important este ca majoritatea intamplarilor din film sunt reale. M-am ciocnit cu ele in timpul calatoriilor mele, filmand documentare. Unele mi-au fost povestite, altele le-am vazut chiar cu ochii mei.”

Serghei Loznitsa a constatat ca un film artistic se face mai greu. Poate, in primul rand pentru ca atunci cand mergea la filmarile unui film documentar, echipa era din 4 persoane. La un film artistic – o cascada de oameni, cum spune Loznitsa.

Iata ce crede el despre „identitatea nationala” a filmului: „La aceasta pelicula au lucrat cetateni din 10 tari. Fiecare a venit cu propriile idei. Estonia, Letonia, Germania Olanda, Romania, Polonia, si fiecare are modul lui de abordare si este foarte interesant cand se cristalizeaza un rezultat final.”

„Operatorii de imagine, spre exemplu sunt din Romania. Despre ce origine nationala a filmului putem vorbi? Acest lucru in ultimul timp incepe sa-si piarda sensul. Natiunea este o termen cu insemnatate politica, si nu are nicio legatura cu arta”, incheie regizorul Serghei Loznitsa.
XS
SM
MD
LG