Linkuri accesibilitate

Transnistria - un cal troian al Rusiei (Timpul)


Articolul premierului Filat pentru Project Syndicate publicat astăzi și de Moscow Times.


Arcadie Gherasim scrie în Timpul că vizita preşedintelui rus Dmitri Medvedev la Kiev şi declaraţiile pe care le-a semnat împreună cu Ianukovici, vin să demonstreze Occidentului că politica rusismului este mai eficientă decât orice declaraţie universală a drepturilor popoarelor. O creatură a acestei politici este şi republica separatistă transnistreană. La prima vedere, este o declaraţie binevoitoare la adresa Republicii Moldova, contiună Arcadie Gherasim, doar că e făcută şi semnată fără ca actuala conducere de la Chişinău să cunoască măcar conţinutul documentului. Fapt ce vine să demonstreze că Tiraspolul e tratat de Kremlin şi Kiev ca un cap de pod sau un cal troian testat cu brio în Ucraina.

Constantin Tanase, tot in Timpul scrie despre protestul PCRM de peste o lună. Aceste zile au fost alese deloc întâmplător: ele premerg datei de 16 iunie, miercuri, ultima zi când, conform Constituţiei, Alianţa urmează să dizolve Parlamentul şi să anunţe data viitoarelor alegeri anticipate. Protestele anunţate de comunişti sunt, bineînţeles, acţiuni deschise de intimidare, presiune şi şantaj politic asupra Alianţei de guvernământ.

Panorama titrează „Alegeri repetate în sate. Numai şapte localităţi ale republicii au ales un nou primar”. În Panorama aflaţi de ce alegatorii din celelalte 8 nu şi-au putut alege primarii din prima. Tot din Panorama aflaţi că oraşul Bălţi poate deveni o oaza de afaceri pentru Republica Moldova. În martie 2010 a intrat în vigoare Legea privind zona economică liberă „Bălţi”. Imediat după asta au început a se deschide afaceri în oraş.

Premierul Vlad Filat scrie in publicaţia The Moscow Times că Moldova a reusit să evite colapsul economic datorită Fondului Monetar International, reducând la jumătate deficitul bugetar.

Deputatul comunist Igor Dodon scrie insă pe blogul lui, un articol tot despre FMI, unde aduce argumente de ce reţeta fondului nu e bună pentru Moldova. Au crescut preţurile, scade puterea de cumparare a populaţiei, a crescut datoria externa a statului.

La final din revista Mireasa aflaţi ce rochii de mireasă prefera vedetele şi plus citiţi sfaturi pentru viaţa de după căsătorie.
XS
SM
MD
LG