Linkuri accesibilitate

Greva foamei împotriva unui precedent


Mihail Hodorkovski
Mihail Hodorkovski

Mihail Hodorkovski protestează împotriva prelungirii detenției sale printr-un arest preventiv într-un nou dosar penal care i se instrumentează

Fostul magnat al petrolului rusesc, Mihail Hodorkovski a intrat in greva foamei, protestand impotria deciziei ca detentia sa-i fie prelungita intr-o inchisoare din Moscova, printr-un arest preventiv in alt proces care i se intenteaza.

Hodorkovski este deja condamnat la 8 ani inchisoare pentru evaziune fiscala, pedeapsa care ar urma sa se termine la sfarsitul anului viitor. Intre timp insa, i s-a deschis un alt dosar, motiv pentru care se afla acum intr-o inchisoarea din Moscova. Aceasta sedere, la Moscova, ar urma sa fie prelungita datorita unui ordin de arest preventiv, legat de al doilea proces, in care este acuzat de furt si spalare de bani, ceea ce i-ar putea aduce inca 22 de ani dupa gratii.

Intr-o scrisoare adresata sefului Curtii Supreme, avocatii lui Hodorkovski spun ca prelungirea sederii in inchisoarea din Moscova incalca decretul presedintelui Dmitri Medvedev, anume ca persoanele acuzate de crime economice nu pot fi tinute in arest preventiv.

“Eu voi tine greva foamei pana cand voi primi o confirmare ca presedintele Medvedev are informatii despre aceasta decizie” mai scrie Hodorkovski in scrisoare.

Legea data de Medvedev este rezultatul direct al cazului Magnitsky , avocatul de 37 de ani, mort in arest preventiv anul trecut. Magnitsky a reprezentat unul din cele mai mari fonduri de investitii din Rusia si era cercetat, in stare de arest, pentru evaziune fiscala. Familia avocatului si multe organizatii pentru apararea drepturilor omului sustin ca lui Magnitsky nu i s-a acordat, in inchisoare, asistenta medicala de care avea nevoie.

Hodorkovski se afla in greva foamei de 4 zile, a mai informat echipa lui de avocati , citata de agentia Reuters. Fostul oligarh nu protesteaza impotriva conditiilor de detentie, care nu se deosebesc mult, intre cea preventiva si o inchisoare normala. El sustine ca protesteaza impotriva pericolului de a se crea un precedent.

"El nu este ingrijorat de conditiile sale. Lui ii este frica ca decizia va deveni un precedent pentru alte persoane acuzate de crime economice " a spus Maxim Dbar, purtatorul de cuvant al echipei lui de avocati.

Anul trecut Hodorkovski a mai tinut greva foamei timp de aproape doua saptamani, in semn de protest fata de felul cum era tratat un coleg de inchisoare care era bolnav de SIDA. El a incheiat protestul atunci cand bolnavul a fost mutat la o clinica civila.
XS
SM
MD
LG