Linkuri accesibilitate

Cui îi revine vina crizei? Guvernului? Președintelui? Manipulatorilor?


Pledoarie pentru instalarea la Palatul Victoria a lui Mugur Isărescu (Gândul)

Cine-i de vina pentru efectele grave ale actualei crize economice din Romania? Unii comentatori, precum Adrian Halpert de la Adevarul, pun direct degetul pe numele presedintelui Traian Basescu care nu ar fi dus nimic la bun sfarsit atata timp cat a fost primar general sau ministru in mai multe legislaturi.

Pentru Horia Roman Patapievici insa, vina apartine manipulatorilor, mai ales celor din televiziuni, dar si comunicatorilor incompetenti ai guvernului. Printr-un efort concertat, ei au obtinut “inchiderea mintii publicului roman”, scrie Patapievici in Evenimentul zilei. Romanul care se uita la televizor nu mai poate face diferenta intre adevar si minciuna, intre ce este relevant si ce este nesemnificativ. In acest fel el a ajuns “copt pentru a gandi la comanda si a actiona la termen”.

Toata lumea pare sa fie de acord asupra gravelor pierderi de imagine in randul partidelor. Sunt pomenite astazi doua variante de depasire a situatiei: fie se semneaza scrisoarea cu Fondul Monetar International, si atunci premierul Emil Boc si echipa sa executiva ar trebui sa ramana pe loc si sa puna in aplicare masurile de austeritate, fie guvernul pleaca, asa cum au cerut sindicatele.

In Gandul, Cristian Tudor Popescu gaseste ca cel mai bun rezumat al momentului este pancarta purtata la mitingul de ieri de un sindicalist: “Va dam 25 % din salarii daca plecati”. La Palatul Victoria ar trebui sa se instaleze insa, socoteste C.T. Popescu, singurul profesionist al finantelor inca necontestat: Mugur Isarescu, actualul guvernator al Bancii Nationale. El ar trebui sa aiba totala mana libera sa-si formeze echipa si aici e aici! crede semnatarul. Il citam: “ar insemna pierderea puterii executive absolute de care dispune presedintele Traian Basescu”.
XS
SM
MD
LG